WWW: Wie Wat Waar? Archief 2007- Serie 1:

Om te beginnen en bij wijze van uitzondering een "gemakkelijke" opgave: van welk gebouw maakt het afgebeelde detail deel uit?

.

Eerste hint: "80".

Tweede hint: "Schans".

Derde en laatste hint: Morreau 1979. Er zijn nog rode duimen te verdienen!

Oplossing: Fort Sint Pieter, Luikerweg 80 te Maastricht (zie: Bolwerk der Nederlanden, L.J. Morreau, Van Gorkum, Assen 1979).

Opgave 2 en wat moeilijker: welke straat en huisnummer?

 

Eerste hint: "vleesschaap".

Tweede hint: "Angela Merici" (stichteres van de orde van de Ursulinen).

Derde hint: "buren van Jeanny".

3de en laatste foto. De goede oplossing scheelt slechts 1 huisnummer!

Oplossing: Ursulinenweg 6 te Maastricht.

Opgave 3: een locatie in een nabuurwijk. Naam locatie? Het is in ieder geval niet de hemel!

Eerste hint: "1997".

Tweede hint: "dorst".

Derde en laatste hint: "bronnenland".

Oplossing: Sint Servaasbron (1997 gerestaureerd).

 

Opgave 4: wij blijven even bij onze buren en in religieuze sferen. In welk voormalig klooster liggen deze tegels nog altijd zichtbaar in de huidige tuin?

 

 

Eerste hint: "1714".
Tweede hint: "Sacré Coeur".

Derde hint: Han Jelinger schilderde dit straatje te Canne.

Oplossing:

 

Opgave 5: achter dit raam gebeuren heerlijke dingen. Hoe is de naam van de Heilige, waarvan is hij de beschermheilige en op welk mondain adres kun je hem aanschouwen (straat en huisnummer)?

 

 

Eerste hint: "wrede hoefsmid".

Tweede hint: "damast".

Oplossing: St. Eloy. Volgens een legende "schroefde" hij een been van een weerspannig paard af om het te beslaan, waarna hij het been weer op wonderbaarlijke wijze aan het paard bevestigende. Beschermheilige of patroon van de goud- en zilversmeden, boeren en boerenknechten, elektriciens, hoefsmeden, smeden, slotenmakers, metaalbewerkers, koetsiers, horlogemakers, zadelmakers, koetsenbouwers, lampenmakers, korfvlechters, paardenhandelaren, pachters, dierenartsen, muntmeesters, muntenverzamelaars en graveurs. Aanroeper tegen paardenziekten. Eetkamer De Bissjop, Luikerweg 33 te Maastricht.

 

Opgave 6: het moest er natuurlijk een keertje van komen: een grafsteen. Wie oh Wie wordt vermeld op deze grafsteen en Waar kun je deze steen zien?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste hint: niet op een kerkhof, niet in de huidige wijk St. Pieter en niet in een kerk, maar in de openbare ruimte en vaker gebruikt als "plassteentje".

Tweede hint: "1638".

Derde hint: "Een aantal buurtdeskundigen hebben haar bijna eer gebracht".

Vierde en laatste hint: "Wel verdorie, sprak de kleine - Heeft die rotzak dat gedaan? - Als ik later groot en sterk ben -  Zal 'k hem op zijn falie slaan".

 

Oplossing: de grafzerk is ingemetseld in de oude stadsmuur bij het Pater Vincktorentje vlakbij de voormalige kapel van het Feilzustersklooster (thans Begijnenstraat) te Maastricht. Op de steen staat nog slecht leesbaar door bekrassing:

 

D.O.M.

HIER LIGHT BEGRAVEN

Sr MARIA FRANCXEN

MOEDER DESES CONVENTS STARF

DEN 4 IANA ANNO 1714 

 

Opgave 7, een makkie i.v.m. Allerheiligen: bij welke kerkleraar hoort deze hand, welke beeldend kunstenaar maakte dit houten beeld en waar is dit beeld te bewonderen?

 

Eerste hint: "verloren".

 

Oplossing: zie Plasberg. "Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik m'n (sleutels) vind" is een schietgebedje dat katholieken ontelbare keren in min of meer verwarde toestand hebben gemompeld. Of alle verloren voorwerpen werden teruggevonden en op welke termijn, is niet bekend...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opgave 8: 5 hekwerken, waarvan één niet te St. Pieter. Welk hekwerk is dit (welk nummer) en waar is dit hekwerk dan wel aanwezig?

 

1 2 3 4 X 5

 

Eerste hint: "notaris".

Tweede hint: "recente brand".

Derde hint: vroeger hadden veel St. Pieternaren land aan de overkant van de Maas vooral om te beweiden; bij het oversteken verdronken regelmatig mensen; nog sterker veel St. Pieterse families komen oorspronkelijk van de andere zijde van de Maas. Greetje kan je daar alles over vertellen.

Laatste en vierde hint: "26 februari 2007, Servatius heeft de Villa ..... aangekocht. Het pand wordt gerenoveerd".

 

Oplossing: hekwerk 4 is van "villa Wolters" Heugemerweg 57 te Maastricht. Woningcorporatie Servatius heeft de villa Wolters aan de Heugemerweg aangekocht. Het pand wordt gerenoveerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opgave 9: Ed Stevenhagen (ook U kunt een opgave naar mij mailen) fotografeerde deze in iconografische stijl gemaakte tekening in de gangen van het Zonnebergstelsel. Bovengronds is te Sint Pieter eenzelfde afbeelding uitgevoerd in een andere techniek en kleur nog regelmatig te bekijken in een kleinere ruimte. Waar o waar? Graag een foto als bewijs meesturen (e-mailen als bijlage).

 

Eerste hint: "bootje".

 

Oplossing: http://members.home.nl/pch1/kerkhofkapel.htm#lambertus

 

 

 

 

 

 

 

 

Opgave 10: nu het feest van de drie Koningen is geweest, even aandacht voor koninklijk bezoek aan St. Pieter. Prins Hendrik wordt in 1903 gesignaleerd op het fort Sint Pieter.

 

 

Het Koninklijk bezoek in 1903 te Maastricht.

 

De Koninklijke familie bezocht wel vaker St. Pieter: Slavante, het grottenstelsel en het Fort waren populair. Wilhelmina's grootvader koning Willem II bezoekt Maastricht in 1841. Wat leefwijze betreft leken beide Koninklijke heren veel op elkaar, maar daar wil ik nu niet over uitweiden. Willem II laat zich door Théodore Schaepkens afbeelden tegen de achtergrond van een stadspoort te Maastricht. Maar iets klopt niet op deze afbeelding: wat en waarom kan dat nooit juist zijn?

 

 

Eerste hint: ga eens met de muisaanwijzer over de afbeelding.

Tweede hint: Nederlandse vlag?

 

NB: als de computer vraagt of dit ActiveX object uitgevoerd mag worden, kunt U veilig met ja beantwoorden. Zegt U nee, dan is de muziek niet te horen. Het geluid van de computer dient natuurlijk aan te staan.

 

Oplossing:

- 20 januari 2008: Bèste webmaster,

 

Noe is ’t toch wel hiel dudelik. Iech had get gehuurd euver “met ei vergroetglaas kieke”, dat höb iech gedoon.

De aonweizinge vaan ‘t  Belsj volksleed en Nederlandse vlag? gaove den doorslaag. Bij zie peerd zuus ste de Belsje vlag bij t getuug op zien boorskas.

Keuning Willem II zit op ei Belsj peerd, dat kin nao de aofsjeiing vaan 1839 netuurlik neet!

 

De groete vaan Netteke Rosier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opgave 11: (laatste opgave van deze serie; de seriewinner en loozer worden bekend gemaakt op 27 april 2008 in het Museum Lichtenberg).

 

deze opgave lijkt gemakkelijk, maar het venijn zit in de staart. En nu we dan toch in de sfeer zijn geraakt van vieren, gevolgd door een onvermijdelijk vasten het volgende: "Theodoor Johan Godding (1722-1797) is een oude bekende: de eerste fossielen van de Maashagedis werden al in 1764 in de St. Pietersberg gevonden door J.B. Drouin. De beroemdste is de vondst van tussen 1770 en 1774. Arbeiders vonden in één van de gangen van de St. Pietersberg een aantal kaken. Barthlemy Faujas de Saint-Fond (1742-1819) geeft een beschrijving van de lotgevallen van de kaken (1799). Volgens hem riepen de groevearbeiders de hulp in van de arts Hoffmann. Kanunnik Godding claimde de kaken op grond van het feit dat ze onder het buitengoed Maaszicht, zijn eigendom, gevonden waren - en stapte naar de rechter. Zijn claim werd gehonoreerd en Godding stelde de kaken tentoon in een huisje aan de voet van de St. Pietersberg [Godding is dus eigenlijk de eerste conservator van ons museum Lichtenberg! Sorry Jo]. Eind 1794 veroverden de Fransen Maastricht en eisten de kaken op. Godding had intussen de kaken in zijn huis te Maastricht verborgen.

Een enigszins omstreden verhaal gaat dat een zekere Freichine een beloning van 600 flessen wijn uitloofde voor degene die het stuk onbeschadigd bij hem thuis bezorgde. De andere dag al brachten 12 grenadiers de kaken bij Freichine. De fossielen werden naar Parijs verzonden, waar ze nu nog te zien zijn in het Musée d'histoire naturelle. Een afgietsel werd aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (nu Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis) geschonken".

Geïnspireerd door dit verhaal construeerden de werknemers van de ENCI een carnavalswagen.

In welk jaar werd deze voorwereldlijke draak rondgereden tijdens de carnavalsoptocht, hoe heette het carnavalsliedje van Maastricht van dat jaar, wie leefde van 22 augustus 1860 tot 24 augustus 1940 en heeft iets te maken met de inhoud van dit carnavalsliedje?

 

 

Eerste hint: "nieuwe media".

Tweede hint: "Duitse uitvinder".

 

20 feb. 2008: Miets Morreau:

Beste webmaster. Volgens mij kloppen uw gegevens over de vondst van de maashagedis niet helemaal. Volgens de kanunnik was het fossiel gevonden in een deel van de Sint-Pietersberg dat van hem was. Hij zal nooit gezegd hebben "onder mijn huis" want hij wist heus wel dat onder zijn huis, het oude Maaszigt, geen gangen waren. U gooit volgens mij twee fossiele vondsten door elkaar. Het beest dat getoond werd in het huisje langs de Maas is een andere vondst. Deze werd inderdaad tentoongesteld onderaan Slavante in het huisje van Jongen. Deze had niets te maken met kanunnik Goding.

Ik zal de juiste gegevens nog voor u zoeken. De mooie Mosasaurus van ENCI kan ik nog niet dateren, misschien wel na een volgende aanwijzing.

Met plezier raad ik mee en hoop dat anderen mij zullen volgen.

Webmaster: beste Miets. Er is al veel geschreven over de vondsten van delen van de Mosasaurus door verschillende auteurs en iedereen wijkt in zijn verhaal wel in details af. Sommige details zullen wel wat geromantiseerd zijn vanwege de couleur locale. Wat betreft het tentoonstellen van een vondst in het huisje van Jongen denk ik dat je gelijk hebt. Kun je of een andere deskundige wat meer vertellen over deze Jongen die dus eigenlijk de eerste conservator van "Museum Oud Sint Pieter"?

20 feb. 2008: Tiny Bovens:

Ha die webmaster. Heb ik die gouden vinger gewonnen?

Webmaster: Ha die Tiny. Volgens mij wil jij die opgestoken vinger graag in je vitrinekastje hebben? Maar opgave 11 is nog niet goed of fout opgelost. Miets en Sermon kunnen nog winnen en jij kunt nog verliezen. MAAR: er kunnen nog vele foute oplossingen binnenkomen tot 27 april 2008 en dan grijp je alsnog naast deze uitgestoken magnifieke, unieke en vergulde vinger: een verzamelaarsitem. Volgens kenners bestaat er maar een exemplaar van. Kijk eens naar mijn hint.

27 feb. 2008: Tiny Bovens:

Ha die webmaster. Even zoeken bij carnavalsliedjes en hop ik had het. 1954 Miene maan geschreven en muziek van J. Kraft, de vader van Beppie. Het gaat over tèllevizie een nieuw medium. Maar dan dat venijn, daar ben ik nog niet uit. Ik zocht al bij toverlantaren en bij Philips en bij de uitvinder van de fotografie, een naam die ik niet kan schrijven, maar dat is allemaal niet goed. Ik blijf zoeken webmaster want ik vind het hartstikke leuk om mee te doen. Zo leer ik nog eens wat he!

Webmaster: ik zie dat je op de site van Wigo www.wigosite.nl je licht hebt opgestoken. En ja Tiny wat de tèllevizie niet allemaal kan veroorzaken! Nu nog de rest van de vraag - het staartje en dat is andere koek. Helaas geen echt goede complete oplossing, een middelvinger erbij en waarschijnlijk spring je nu een gat in de lucht (pas op voor je hoofd). Prijsuitreiking op 27 april 2008 in het museum Lichtenberg.

28 feb. 2008: Sermon Smitshuysen:

Zojuist de 2e hint gelezen en het eerste deel van de oplossing door Tiny Bovens. Hier volgt het tweede deel van de oplossing: het gaat hier om Paul Julius Gottlieb Nipkow.

Webmaster: beste Sermon. Goed gespeeld; eerst Tiny het huiswerk laten doen en dan met de buit weglopen. Twee rode duimen erbij en daarmee definitief winnaar van deze eerste serie WWW! Prijsuitreiking op 27 april 2008 in het museum Lichtenberg.

Oplossing:

 

 

 

MIENE MAAN IS WEG VAAN TELLEVISIE
1954 nr.1 : Wäörd en meziek: Sjeng Kraft

Refrein:
Miene maan is weg vaan tellevisie,
meh de kezjem dee h'r heet is erreg min.
Iers daags hole z'm weg met de peliesie,
veur zoen touwstel brik heer nog es in.
Daan höb iech geine maan met karnaval,
dee al dat beer veur miech betaole zal.
Heer zit daan vas, en mie pekske bleif in de kas.

Veer make allemaol get met in dee modernen tied.
De krijgs 't op d'n zenuwe en weurs 't neet mie kwiet.
Noe hö iech bijj dat allemaol al weer 'n nuijj probleem
Dat kump tot miene maan d'n televiesie heet gezeen.
't Sjoenste vaan de mop, z'nne radio is kepot.

Paul Julius Gottlieb Nipkow ("Nipkowschijf") wordt algemeen beschouwd als de uitvinder van de televisie en werd geboren te Lauenburg, 22 augustus 1860. Hij overleed te Berlijn, 24 augustus 1940.

 

Naam/Oplossing

Tiny Bovens:

 

1. - Restanten van de "bloodbak". Webmaster: Helaas Tiny.

- De stenen drinkbak bij café de Sjans waartegen ik ooit mèt mien sleij tot stilstand kwam. Webmaster: helaas Tiny. Hou vol! Rode duim ligt klaar.

- Iech weit 't noe zeker, 't is Fort Sint Pieter. Höb iech noe gewóne?

Webmaster: beste Tiny, Sermon was iets eerder en preciezer in zijn antwoord, maar toch: een rode duim uiteindelijk binnengehaald.

2. - Beste webmaster: zo'n deurmat heb ik ook alleen niet zoveel onkruid en andere stenen eronder. Ik gok op de deurmat van de schaapsherderin van Sint Pieter. Webmaster: ja Tiny, zeker wat ongeduldig en helemaal mis! Ik vroeg toch een straatnaam en huisnummer? Ik zal een nieuwe hint geven.

- Ik weet het, het was geloof ik aan de Ursulinenweg 8 maar die mat is nu verdwenen webmaster. Zo maakt u de opgave tot een echte opgave.

Volgende keer beter. Ik heb ook een opdrachtje voor u. Het steekwoord is ADEL. Webmaster: Tiny: je moet niet geloven maar weten; je zit wel in de goede richting, maar nog niet goed. NB: de webmaster laat zich geen opdrachten geven! Dat is de omgekeerde wereld.

- Bah webmaster dat vind ik niet leuk van u. U lijkt me anders best een gezellige vent als ik zo naar dat fotootje van u kijk! Groeten Tiny Bovens. Webmaster: beste Tiny, ik moet hard zijn in deze wereld waarin pieringen (regenwormen) blijkbaar nodig zijn om bovengrondse  en ondergrondse toestanden aan de kaak te stellen.

 

3. - Ha die webmaster, ik denk dat het een bloementapijt is bij de processie in Wolder. Webmaster: bravo, goed nagedacht Tiny; het heeft natuurlijk iets te maken met hemelse visioenen die je krijgt als je uitgedroogd raakt. Maar is een bloementapijt nu een locatie? Dacht het niet. En je zit in de verkeerde wijk.

-  4 september 2007 20.57 uur. Ha die webmaster, nou ben ik er met die aanwijzing van meneer Jacobs. Het is de Sint Servatiusbron in Biesland en die ster is geplaatst bij gelegenheid van de restauratie van 1997. Dat laatste vond ik in de Historische Encyclopedie Maastricht. Webmaster: slim gespeeld Tiny. Chapeau. Twee rode duimen verdiend. Je was die Jeu nog net voor. Alleen die ster is nooit geplaatst maar ontstaan in mijn digitaal fototoestel onder invloed van onverklaarbare instraling.

 

4. - Het zegt me nog altijd niets webmaster maar ik wil u even laten weten dat ik wel oplet. Webmaster: beste Tiny, ik hou wel van mensen die altijd opletten; eerst links kijken, dan rechts, nog eens links en dan oversteken. Ik zal een tweede hint plaatsen.

- Verdorie webmaster ik ben vanmorgen nog op mijn fiets door dat straatje naast de kerk van Kanne gekomen. Ik weet helaas niet hoe het heet. Die kloosterlingen hadden meen ik iets te maken met Hoog Cruts. Liggen die tegels niet in de tuin van het huidige hotel Poswick? Webmaster: Tiny je zit in de goede richting, maar je stelt mij een vraag en je meent iets te weten. Ik ben degene die vragen stelt, jij moet antwoorden en weten!  De nieuwe deelneemster Miets Morreau heeft het in een keer bijna helemaal goed. Maar dat is zij ook wel aan haar stand verplicht. Alleen zal ik Miets de volgende keer strenger beoordelen wat betreft haar antwoord. Ook Miets veronderstelt en denkt iets. Zou dat typisch vrouwelijk zijn, dat ronddraaien om de exactheid Tiny? Zo ja, dan heeft Jeu vrouwelijke trekken. Helaas weer een middelvinger.

 

5. - Tja webmaster, een Heilige achter een raam? Wat moet ik daar nu bij denken? Achter een raam? Sint Rochus staat "allerwijl" achter een raam maar die bedoeld u duidelijk niet! Ik wacht nog maar even op de volgende aanwijzing. Webmaster: ha die Tiny toch. Ik heb niet vermeld dat er een Heilige achter het raam staat. Hij is wel in het pand nadrukkelijk aanwezig. Eén rode middelvinger verdiend door te vissen naar een gratis weggegeven hint.

- Ha, ik weet het maar zeg het nog niet. Vroeger woonde hier Pie de Meijer en daar zijn hele leuke verhalen van bekend. Pie had een koe die kon schijten op commando. Ze scheet voor de bune van het openluchtspel: De keizer van Sint Pieter. Webmaster: en die koe veegde haar achterwerk met damast onder bisschoppelijk toezicht? Sjonge, sjonge, sjonge; maar eigenlijk een verborgen hint.

- Ik voel mij zeer onheus behandeld. Kan ik er wat aan doen als iemand mij aanwijzingen wil geven? Voor straf zou u mij uit moeten nodigen om onder die Heilige Sint Kerfitsel te gaan dineren. Zo dat is andere taal webmaster.

Webmaster: no way beste Tiny, hoogstens een Frietje van Pietje.

 

6. - De oude ijsbaan in Heugem. Webmaster: zeker een ingevroren lijk? En dat met het smelten van de permafrost! Die rode middelvinger is snel verdiend. Nog een en je hebt beide handen vol en verdien je een SUPER rode middelvinger (telt voor 10). Volgens mij doe je mee voor de poedelprijs en die is niet mis.

- Het is de steen bij die mooie madam die voor de Sint Pietersbrug ligt ter nagedachtenis aan de Fransche vluchtelingen. Ik lig helaas ziek te bed en kon tot nu toe nog niet gaan kijken om 100% zeker te zijn. Webmaster: beste zieke Tiny, bij dit monument ligt echt niemand begraven of het zou Wodan moeten zijn, de cavia van de familie Van Oppen. Als je nu eens een warme doek op je gezicht legt, ben je snel weer beter. Ik zal een laatste hint geven bij de foto's en bij wijze van meedogen met een kraank minske: pater Vink heeft hier nooit gevangen gezeten. Als je het nu nog niet weet, ja dan weet ik het ook niet meer.

 

7. - 8 november 16.18 uur. Makkie webmaster. Het beeld van de Heilige Sint Antonius in de kerk van Sint Pieter boven, gemaakt door de onlangs overleden beeldhouwer Jef Eymael. Dat was nog eens een kunstenaar! Modern maar heel herkenbaar. Webmaster: blijkt inderdaad een makkie te zijn; deze twee duimen zijn verdiend en kunnen de negatieve score een beetje opkrikken Tiny. De volgende opgave (8) lijkt een makkelijke maar zal een moeilijke blijken te zijn.

 

8. - Ha die webmaster. Bedankt voor de mooie zondag die u mij hebt bezorgd. Op mijn fietsje ben ik rond Sint Pieter gaan speuren naar hekwerken. Ongelooflijk wat ik allemaal gezien heb. Het was een toer tussen kunst en kitsch. Werkelijk bedankt daarvoor. Helaas kan ik nog niet scoren want ik heb uw hekwerk 4 nog niet gevonden! Ik wacht op de volgende hint en stap dan weer op mijn fietsje voor de volgende schitterende toer. Als het tenminste niet regent. Ondertussen geef ik mijn ogen goed de kost want misschien kan ik een volgende opgave dan lekker snel oplossen. Webmaster: zo kom je nog eens in de frisse lucht Tiny, maar je kunt met de auto voor dit hekwerk stoppen! En op St. Pieter rondfietsen is gelet op de vraagstelling zonde van de tijd. Je kunt beter gaan dweilen. Geen duim of wijsvinger, want ik kan geen goede of verkeerde oplossing ontdekken. Kijk naar de hints.

- Ha die webmaster altijd in voor een grapje! Ik fietste niet rond op Sint Pieter maar rond Sint Pieter. Met al uw hints nu dan maar een gokje want ik vind het nog steeds geen fietsweer. Het huis van notaris Heijnen, Kerkstraat 19 in Gronsveld. Op Sint Pieter vind ik wel leuker webmaster want daar ken ik mij uit en dat is gemakkelijker te bereiken met de fiets. Misschien krijg ik nu wel een cadeautje van Sinterklaas? Ik hoop dat u iets in uw schoen vindt, u verdiend het wel met uw mooie site. Uw fan Tiny. Webmaster: dat is een goeie van dat rondje om St. Pieter; kunnen wij misschien een klassieker van maken. Gronsveld is een leuk dorpje en notaris Heijen woont dicht bij de kerk, maar helaas... helemaal fout! Een middelvinger van zwarte Piet. Je bent de richting helemaal kwijt. Ga eens een goede fles wijn kopen bij Maison Florop en kijk goed naar links en naar rechts onderweg. Wellicht  - in een helder moment - een Aha-belevenis. Ps. kijk ook af en toe voorruit, want voor je het weet is de ambulance onderweg naar de Heugemerweg.

- 7 december 2007 19.30 uur. Hebbes Webmaster. Gisteren was ik in de stromende regen op weg naar de Lydill om een massagematras voor mijn Charel te kopen in de aanbieding. Op een gegeven moment goot het zo dat ik besloot te proberen om te schuilen en.... daar was het! Hekwerk nr.4, Heugemerweg 59 a en b. Ik kreeg bijna een hartverzakking van schrik. Wat heb ik me door u op het verkeerde been laten zetten! Nu begrijp ik uw aanwijzing aan Morreau dat Greetje het wel zou weten. Het was een doordenkertje om ons naar Heugem te sturen. Ik wen wel aan uw grapjes. Wat zonde trouwens dat die mooie oude villa van Kannegieter er ze verwaarloosd bijligt. Ik hoop toch niet dat ze hem afbreken. Rand stad, rand Ceramique, ik zou er wel willen wonen. Ik verheug me op de volgende opdracht. Hopelijk ben ik iedereen te slim af deze keer. Webmaster: toch jammer dat het ongemak van Charel tot de juiste oplossing heeft geleid. Geef die arme ziel toch eens een goede handmassage of zit de pijn "tussen de oren" en voelt hij zich wat eenzaam omdat jij zo vaak doelloos met je fiets door de buurten tourt? De twee duimen zijn welverdiend bij elkaar gefietst! Dat het huisnummer niet helemaal correct genoteerd is, zal wel te wijten zijn aan de tranen van ontroering of veroorzaakt door de wind en regen en zie ik even door de vingers... is dat niet aardig? Maar behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst...

Naschrift: Ha die webmaster. Nou moet ik toch even met u vreigele. Het is wel a en b want er wonen al heel lang twee families in de villa met ieder een eigen ingang, a en b, kijk ook maar eens in een oud adresboek! Kannegieter liet deze villa bouwen heeft mijn oma altijd verteld. De twee vrijgezelle gezusters Wolters woonden slechts in de helft die nu is dichtgetimmerd en waar de brand is geweest. Die gezusters zijn blijven 'hangen' op de plek waar ze met hun vader aankwamen in Maastricht. Ze hadden een hele kleine woonwagen, meer een soort houten huifkarretje. De gezusters hadden daar een hele leuke foto van ophangen. Die heb ik zelvers nog gezien. Het stadsarchief zou er blij mee zijn denk ik.Zo kunnen we nog wat van elkaar leren webmaster. Groetjes van Tiny en ik hoop dat u niet boos op me bent.

Webmaster: Tiny als je wilt vreigele, doe je dat maar met die arme Charel. Ik stel voor dat je de Haardergaank maar een keer doet of de massagematras omruilt voor brillenglaspoetsdoekjes. De huisnummertoevoegingen heb ik helemaal niet gevraagd. Het is en blijft nummer 57. Eigenlijk zou ik een duim moeten schrappen. Geef mij maar die Miets Morreau, daar kun je wel een goed gesprek mee voeren en die kan goed luisteren. Ik heb net als de gezusters Wolters 2 foto's "opgehangen". Die kun je dan zelvers bekijken. Bestaat er eigenlijk een vrouwelijke variant voor ongelovige Tobias of houden we het maar op "eerst zien en dan geloven"? En oude adresboeken: wij hadden vroeger thuis het telefoonnummer 24. Zie: 1915 - pag. 487. Ik zou het maar niet bellen, kan lang duren voordat iemand opneemt, ha.ha. Sterkte en beterschap.

 

9. - 18 december 2007 20.45 uur: ha die webmaster. Het was te koud om rond te fietsen en ik wilde ook niet op mijn knietjes in de koude kapel van de Heilige Sint Lambertus gaan bidden dus ben ik op uw sites gaan rondfietsen! Schitterend wat ik allemaal vond. Vooral de kapel van de Heilige Sint Lambertus. Wat een geweldig verhaal, nooit geweten. En haha ik vond ook uw Maria, heel mooi in kleur. Ik hoop tot het mij lukt om de foto mee te sturen anders weet u wat ik bedoelt en hoop ik dat u zelvers de foto erbij wilt plaatsen. U maakt mij nog heel slim zegt mijn Charel!Zalig Kerstmis en een Zalig Nieuwjaar voor u Webmaster en voor alle mensen die plezier hebben aan uw mooie en leerzame sites. Volgend jaar doe ik weer met plezier mee maar nu ga ik een paar daagjes naar een bungalowpark met mijn Charel. Webmaster: ja Tiny, ik geloof dat je toch wat kouwelijk bent uitgevallen en bang bent voor pijnlijke knieën. Begrijp je nu dat de nonnekes altijd lange rokken aanhadden: daar konden ze stiekem kussetjes onder verbergen en wie weet wat nog meer!  Erg slim op eens op het web "rond te fietsen" zoals jij dat noemt. Twee rode duimen verdiend. Misschien krijg je er wel spijt van als je de prijs voor de loozer ziet. Geniet maar eens fijn van die ballen met Charel (kerstballen en oliebollen) en tot volgend jaar.

 

10. - Ha die webmaster. Het is een moeilijke hoor maar ik denk dat die teugels nooit zo om het hoofd van een paard kunnen zitten. De koning kan zo niets met het beest doen en heeft ook geen houvast als hij ervanaf kukelt. Webmaster: ja Tiny, koning Willem II - "held van Waterloo" -  was een goede ruiter; hij had in Quatre Bras persoonlijk meegevochten en was zelfs licht gewond geraakt. Die kukelde niet zo snel van zijn paard af met of zonder teugels. De dubbele teugel die je ziet is correct. De tweede hulpteugel diende om het hoofd van het paard in een bepaalde positie te houden. Dus moet er iets anders niet kloppen...luister naar hint één.

* Sermon Smitshuysen:

1. - 22 augustus 2007: als oplossing geef ik aan: Fort Sint Pieter (gelegen aan de Luikerweg 80).

6. - 3 november 2007 13.49 uur. Zojuist heb ik de grafsteen gevonden. Deze staat naast de restanten van de eerste stadsmuur bij het Pater Vincktorentje vlakbij de Faliezusters. Op de steen is de volgende tekst nog leesbaar:

HIER LIGHT BEGRAVEN

MARIA FRANCXEN .....

..... DESES CONVENTS STARF

DEN 4 IAN ANNO 1714 

Het gaat dus om Maria Francxen (Francken?): op de steen staat een x in plaats van een k, een van de faliezusters die op 4 januari 1714 is overleden. Webmaster: bijna helemaal perfect Sermon. Twee duimen binnengehaald. En die Tiny met haar schaatsbaan! Straks sjievelt zij nog uit en is ze total los.

8. - Bij deze alvast de halve oplossing van opgave 8.

Foto 1 is het toegangshek gelegen naast Ursulinenweg 1 (achterzijde van de Torentjes)

Foto 2 is het toegangshek van Lage Kanaaldijk 87 (Wijngaard 1829)

Foto 3 is het hek voor Lage Kanaaldijk 5

Foto 5 is het toegangshek van Ursulinenweg 3 (Maaszicht)

 

Foto 4 is dus het hekwerk dat niet op Sint Pieter te vinden is. Waar dit wel is weet ik (nog) niet. Webmaster: beste Sermon, dit gedeelte van de vraag was natuurlijk niet moeilijk. Maar hek 4? En wat moet ik met een halve oplossing? Halve duim, halve middelvinger? Zal over mijn hart strijken en ter aanmoediging een rode duim. Zodoende ben je nu leider van het klassement!

Prof. Dr. Ir. C.H.R.I.S. Henckelius:

 

2. - 2 september 2007: amice, ik heb veel geduld en madame Bovens maakte het mij wel heel gemakkelijk. Une grande merci chère Tine en between deux () correspondentie over de uitslag is impossible! En nu de oplossing: Ursulinenweg nr.6.

Ineke Henket-Lamberti:

3. - Een oude vloertegel uit de kapel in Canne. Webmaster: kennen wij elkaar Ineke? Goede poging, maar helaas... De restauratie van de kapel te Canne werd overigens in 1995 voltooid. De rode middelvinger is onvermijdelijk!

5. - Bèste, miech zier welbekinde, webmaster. Geer klaog tot zoe wienig luij met doen dus sjik iech weer ins get in veur WWW, de sjuste oplossing weet iech nog neet, meh missjien kin iech Tiny gèt opweeg helepe.

Damas, deit miech aon ei resterant dinke en daan bissjoppelik towziech, dat moot  “Eetkamer de Bissjop” aon de Luikerweeg nommer 33 zien. Vöäl groete vaan Ineke. Webmaster: elkaar helpen levert in deze rubriek niets op! Typisch vrouwelijk gedoe. Ineke en Tiny jullie zijn beiden gediskwalificeerd bij deze voor opgave 5. Beterschap. Miets, Sermon of anderen: grijp deze kans op een of twee makkelijk te verdienen rode duim(en).

Jeu Jacobs:

 

3. - Per toeval ontdekte ik uw site en quiz. Als oud Maastrichtenaar denk ik me die plek te herinneren uit de tijd dat ik misdienaar was bij de Sint Theresia parochie. Eenmaal per jaar liep ik met het kruis voorop in processie naar de Sint Servaas bron. Daar heb ik die ster gezien maar het is alweer lang geleden. Als het warm was leden we zeker dorst onderweg maar aan die bron heb ik in tegenstelling tot de Heilige Servatius nooit gedronken. Met waardering voor uw mooie site. Webmaster: beste JJ, ik ben enigszins verbaasd vanwege deze snelle conclusie. Ik doe nog geen uitspraken, ik moet streng zijn - dus ook geen duim of middelvinger - maar heb nog even een vraag. Hoe zit dat met 1997? En denk je de naam van de locatie te weten of weet je de naam van de locatie? Graag een exact antwoord op de vraagstelling. Jeu, je dient duidelijke keuzes te maken in dit wereldse bestaan. Dus de naam van de locatie is...? 

- 4 september 2007 22.18 uur. Beste webmaster. In 1997 woonde ik niet meer in Maastricht. Familie stuurt me ieder jaar het jaarboekje. Daarin kan ik helaas niets vinden. De locatie is toch de Servaasbron aan de Cannerweg want ik ben daar bij een bezoek aan Maastricht nog geweest. Meende me die ster toch van eerder te herinneren. Zo zie je maar, mijn geheugen is niet meer wat het was. Webmaster: Jeu, die Tiny is volgens mij een echte "haaibaai" en was je net voor! Dus maar één rode duim. Een schrale troost is, dat je in de totale score momenteel boven Tiiny uittroont.

Miets Morreau:

4. 17 september 21:35 uur. De uitdaging om mee te doen is te leuk dus hier komt mijn suggestie. Ik denk dat je met 1714 het jaartal aanduidt waarin de eerste steenlegging was voor de Heilige Grafkapel te Kanne. De kanunniken van Hoogcruts bij Noorbeek stichtten tegenover deze kapel een Latijnse school. Ik veronderstel dat de tegels in de tuin van hun voormalige woning, het huidige Hotel Poswick  te Kanne liggen. Deze gegevens haalde ik snel uit Maastrichts silhouet 50, Château Neercanne door Servé Minis. Webmaster: beste Miets. Ik zal niet te streng zijn bij deze eerste inzending. De volgende keer gewoon de vraag beantwoorden en niet menen en veronderstellen zoals Tiny altijd doet. 

 

5. - 30 september 20.18 uur. Het beeld stelt Sint Eloy voor. Hij is de beschermheilige van de metaalbewerkers. Zowel mijn vader als grootvader waren lid van vakbond Sint Eloy. Mijn grootvader was mede oprichter van deze vakbond en tijdens zijn uitvaart lag de vlag met de afbeelding van Sint Eloy op zijn kist. Deze heilige staat met verschillende andere heiligen in eetcafé de Bissjop Luikerweg 33. Je kunt daar overigens heerlijk eten.

Webmaster: ik had ook niet anders verwacht van een streekdeskundige.

 

8. - Dag webmaster, hekwerk 4 is niet op Sint-Pieter dat weet ik zeker. Waar het wel is? Ik ben er nog niet uit. Webmaster: toch is het niet ver uit de buurt. Je moet wel een brug verder. Ik zal nog een foto plaatsen, kom toch vaak bij architecten over de vloer.

Joseph Mienejo:

6. - Dag webmaster! Het kan alleen maar het graf zijn van Pater Vink gelegen in het stadspark te Maastricht. Webmaster: beste Joseph, het is een zij en bij leven liep ze rond met een soort hoofddoekje en "fraanjelkes" voor haar gezicht.

Netteke Rosier:

10. - 20 januari 2008. Bèste webmaster, Noe is ’t toch wel hiel dudelik. Iech had get gehuurd euver “met ei vergroetglaas kieke”, dat höb iech gedoon. De aonweizinge vaan ‘t  Belsj volksleed en Nederlandse vlag? gaove den doorslaag. Bij zie peerd zuus ste de Belsje vlag bij t getuug op zien boorskas. Keuning Willem II zit op ei Belsj peerd, dat kin nao de aofsjeiing vaan 1839 netuurlik neet! Webmaster: als oud St. Pieters geslacht staan de Rosiers niet zo bekend als paardentuigkenners; de "knoken" van het paard van koster en begrafenisondernemer Jeu Rosier stoken er uit van de reumatiek van het op de tocht staan bij café De Bookvink. Maar als nieuwe deelneemster: proficiat; 2 duimen verdiend.

 

Definitieve scorelijst per 1 maart 2008: [* = actuele leider(s) klassement].

 

Naam Duim/Middelvinger Stand Prijs loozer.

* Tiny Bovens

 

 

= tien kleine middelvingers

 

6/1
* Sermon Smitshuysen 1

Prof. Dr. Ir. C.H.R.I.S. Henckelius

 

 

3
Ineke Henket-Lamberti 5/2

Jeu Jacobs

 

4

Miets Morreau

 

 

2
Joseph Mienejo

 

5/2
Netteke Rosier

 

3

Sermon Smitshuysen was de slimste speler van het de rubriek "Wie Wat Waar?" 2007 - serie 1.

En Tiny Bovens was verhinderd wegens een ongelukkige val onderweg naar de prijsuitreiking van de rubriek "Wie Wat Waar?" 2007. Foto's: Jo Wilmes.