Stichting Oud Sint Pieter - www.oudsintpieter.com - 12de editie 2008

Het Sint-Pieters Museum op de Lichtenberg - huis van geschiedenis en verhalen      006.017

Het museum is geopend op elke zondagmiddag vanaf zondag 27 april 2008, steeds van 12.00 uur tot 16.30 uur. Op iedere laatste zondag van de maand, met enkele afwijkende data, worden in de "educatieve ruimte" van het museum kinderen in contact gebracht met mergel en fossielen. Met een binoculair kunnen mergel, fossielen en insecten worden bekeken. Volgens hetzelfde schema wordt in het bakhuis bij de hoeve gebakken, is de naastgelegen botanische tuin voor bezoekers geopend en kan de kerk van Sint-Pieter-op-de-berg worden bezocht.


 

 

 

In de sinds 1997 twaalfde expositie wordt, zoals gebruikelijk aandacht geschonken aan de voormalige Luikse "vrijheid" en gemeente Sint-Pieter. Tot de vaste onderwerpen behoren de Sint-Pieterse kerken, het Kanaal van Luik naar Maastricht, het Buitengoed Slavante, Fort Sint-Pieter. Hoeve Lichtenberg en het kasteel van Caestert. Ook het Villapark komt dit jaar weer aan bod.

 

 

Iedereen is welkom in ons museum, van jong tot oud; ook viervoeters worden spontaan begroet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse dino's: het Natuurhistorisch Museum Maastricht stelde materiaal ter beschikking afkomstig van de expositie "China Dino".

Voor de variabele onderwerpen is gekozen voor gebeurtenissen die in 2008 worden herdacht.

In Luik is dat de 1000ste sterfdag van bisschop Notger, de eerste die de titel "prins van het Heilige Roomse Rijk" voerde. Ook Sint-Pieter memoreert zijn "heer"’.

De "Koninklijke Sociëteit van Handboogschutters Sint-Sebastiaan" blikt terug op de erkenning als gezworen schuttersgilde door het Maastrichtse stadsbestuur op 13 augustus 1408. Als gezelligheidsvereniging zijn de Sebastianen sinds 1845 actief.

Luikerweg 13 augustus 2008: de onthulling van een monument bij de viering van 600 jaar Sint Sebastiaan Maastricht. Grootvader en kleinzoon Frijns hadden de eer het monument te onthullen. Foto: Sermon Smitshuysen.

De stichting van de R.K. Meisjesschool Sint-Ursula, honderd jaar geleden, wordt eveneens gevierd.

De "wapenstilstand" op 11 november, negentig jaren geleden, is aanleiding om aan de hand van foto’s en verhalen te herinneren aan de gruwelen in onze Belgische buurgemeenten en de zinloze verwoesting van Visé. De toenmalige "Limburger Koerier" deed uitgebreid verslag van de verschrikkingen die de burgerbevolking moest ondergaan en van onze "ramptoeristen avant la lettre".

In ons intieme hoevetheater wordt een documentaire vertoond over de strijd en ondergang van het Luikse fort Loncin. Deze documentaire werd geproduceerd door een inwoner van Sint-Pieter, Dhr. N. Soemers.

Betrapt!
 

Weekend Lui maakte een mooi overzicht van de expositie 2008. Druk op de playknop om het filmpje te starten.

 

 

Bereikbaarheid: de in een natuurgebied gelegen hoeve Lichtenberg is alleen te voet of per fiets bereikbaar. Geparkeerd kan worden bij de voormalige voetbalvelden op het plateau van de Sint-Pietersberg aan de Luikerweg en op de parkeerplaatsen aan de Lage Kanaaldijk bij de ENCI en bij Slavante. Vanaf de parkeerplaats op het plateau voert een wandelweg (circa 20 minuten) via de Luikerweg en de Lichtenbergweg naar hoeve Lichtenberg. Vanaf de parkeerplaats bij de ENCI is de Lichtenbergweg (in ongeveer 15 minuten) bereikbaar via de grote trap bij het “Buitengoed Slavante”. Op de ANWB-borden wordt Sint-Pieter aangegeven als “wijk 12”.

 

Op zon- en feestdagen is het museum gratis toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Op andere dagen is - enkel op afspraak -bezoek mogelijk voor groepen van minimaal 15 personen; hiervoor geldt een tarief van € 2,50 per persoon. Een telefonische afspraak kan worden gemaakt op telefoonnr. 043-3250974. Correspondentieadres: Lage Kanaaldijk 80, 6212 AJ Maastricht.

 

 

 


Eerste Wereldoorlog rondom Maastricht:Grenswacht te Neerkanne.

Tijdens de Week van de Geschiedenis (okt. 2008) werd door de Stichting Oud Sint Pieter een lezing georganiseerd over de Eerste Wereldoorlog. Deze werd gehouden door conservator Jo Morreau in het Sint-Pieters Museum in hoeve Lichtenberg op de Sint Pietersberg. Voor Maastricht Moet Je Horen! vertelt Jo hieronder over de impact van de Eerste Wereldoorlog op onze buren vlak over de Belgische grens.

Klik om te luisteren:
Deel 1 / Deel 2
(Duur: 30 min per deel / Datum: 21 november '08)

 


 


Naar de bronnen van de Jeker:

13 november 2008 werd in het gebouw van het C.N.M.E. aan de Drabbelstraat te Maastricht het boek 'Naar de bronnen van de Jeker' gepresenteerd. Het boek werd in echt Jekerwater aangeboden aan onze 'greune' wethouder Wim Hazeu. Ton Hameleers sprak in het Mestreechs, wellicht opdat onze wethouder niet alles hoeft te begrijpen. Dit zeer fraaie boek werd samengesteld door een driemanschap bestaande uit fotograaf Jos Nelissen; verantwoordelijk voor de teksten zijn Ton Hameleers en onze eigen John Machiels. Het boek, rijk geïllustreerd met foto's, beschrijft de bronnen en de grensoverschrijdende loop van de Jeker over de totale lengte van 65 kilometer. Jules Bonnet was een van de aanwezigen bij de presentatie en maakte onderstaande foto's. Helaas kunnen wij U niet de patriottische gezangen laten horen welke weerklonken in de Drabbelstraat en wellicht is dit ook maar beter zo. Het Josephgehalte werd niet gehaald ondanks het feit dat een zekere Joseph behoorde tot een van de zangers.

Over de Maas zijn inmiddels talloze boeken verschenen. De Jeker heeft zich als tweede rivier van Maastricht nog niet mogen verheugen op een publicatie in boekvorm. Hierin is inmiddels voorzien. Op 13 november is het boek ”Naar de bronnen van de Jeker” verschenen. Dit boek beschrijft in kleurige foto’s van de bekende Maastrichtse fotograaf Jos Nelissen de loop van de Jeker van de monding tot de oerbron. Een viermanschap heeft het boek samengesteld: Jos Nelissen (fotograaf),  Math Everaers (grafisch vormgever), Ton Hameleers en John Machiels (tekstschrijvers). Het is een unieke uitgave geworden. “Naar de bronnen van de Jeker”  laat niet alleen zien waar de Jeker ontspringt. Het geeft ook aan dat deze regenrivier (net als de Maas) vele andere bronnen heeft en diverse zijriviertjes telt. De samenstellers van het boek zijn helemaal weg van de Jeker en hebben geprobeerd de schoonheid ervan in beeld te brengen. Of ze daarin geslaagd zijn, moet je als lezer maar zelf ontdekken. Een feit is dat menigeen die zich gewaagd heeft aan de bekende Jecore-fietsroute (van Maastricht naar Tongeren), kan beamen dat de Jekervallei een fietstocht meer dan waard is. Ze hebben kunnen genieten van de natuur, de rustieke dorpjes en de serene rust.  “Naar de bronnen van de Jeker” is een kijkboek om van te genieten. Het nodigt uit om de beschreven plekken eens met een bezoek te vereren. Verder bevat het boek een wandelkaart met een stadswandeling en een natuurwandeling langs de Jeker. Het telt 160 bladzijden en kost € 19,95. Het is opgenomen in de Mooi Limburg boekenreeks van de Mediagroep Limburg en verkrijgbaar bij de boekhandel. Ook is het boek te koop aan de Jeker bij één van de samenstellers, John Machiels, Meesenbroekweg 29, Maastricht. T 043-3215189 of johnmachiels@hetnet.nl


2 november 2008 werd het succesvolle museumjaar van het Sint-Pieters Museum op de Lichtenberg - huis van geschiedenis en verhalen - afgesloten. Onze conservator Jo Morreau is inmiddels al druk met de samenstelling van de expositie 2009.

Met 328 bezoekers en 15 honden kwam de teller op 6017 bezoekers en 191 honden. De 6000-ste bezoekster was de Maastrichtse inwoonster Vera Blau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder hadden een oehoe en zijn begeleider op bezoek. Zowel voor Vera als voor de oehoe die luistert naar de naam Majo en in Riemst woont, was het een dag om nooit te vergeten. Onze bezoekers hadden veel plezier in dit prachtige dier dat zich ver boven al die belangstelling verheven voelde, althans zo leek het gelet op zijn ogen die als het ware door je heen keken.

 

Klik eens op de pagina uit ons gastenboek.

 


26 oktober 2008 werd het Fort Sint-Pieter door de Gemeente Maastricht overgedragen aan Natuurmonumenten. In wezen uniek. Maastricht geeft een deel van zijn befaamde en geduchte vestingwerken weg en dat ook nog in onberispelijke staat! Een kanon werd in stelling gebracht en zowaar afgeschoten. Helaas voor sommigen werd Maastricht enkel getroffen door een geluiddouche; het eigenlijke mikpunt, het Gouvernement, kwam er ongeschonden vanaf. Onze razende reporter maakte enkele foto's van de overdracht. Wij gaan er vanuit dat "die van ons" zichzelf wel herkennen:

19 oktober 2008: met 78 bezoekers op zaterdag en 404 bezoekers op zondag, bereikten wij al om 12.15 uur een eerste mijlpaal, namelijk  5000  bezoekers en om 16.50 uur een dagrecord met 404 bezoekers. Hierdoor staat de teller al op 5355 bezoekers en 167 honden, en dat met nog 2 openingsdagen te gaan. Wethouder Jean Jacobs kwam om 13.00 uur vragen of hij ons al kon feliciteren, maar was te laat om ook de 5000ste te kunnen feliciteren. Hij had ook nog een leuke mededeling voor ons. Tijdens een diner bij de Alliance Française attendeerde een Franse generaal in gala-uniform de aanwezigen op dat museum op de Sint-Pietersberg met die mooie Franse teksten en raadde iedereen aan dat museum te bezoeken.

Onze 5000-ste bezoeker werd Kas Groffen uit Bergen op Zoom. Kas is 12 jaar oud en eerste jaars op de middelbare school. Hij bracht met zijn familie de vakantie door op de Lichtenberg en kreeg van de Stichting het boek "Verscholen in de mergelgroeve" van Miek Dorrestein cadeau. Dit boek zal Kas met veel plezier gebruiken ten behoeve van de opdracht van zijn leraar Nederlands, een boek te lezen en daar een werkstuk over te maken.

 

 

 


Wanneer:

zaterdag 11 oktober 2008
zondag 12 oktober 2008
zaterdag 18 oktober 2008
zondag 19 oktober 2008

 

Klik op de vlag voor meer informatie.

 

 


 

 

 

 

 

Honden worden echt geteld en hebben vaak veel plezier in en rond het museum, zoals dit dapper hondje van Jack en Nettie. Maar pas op, niet te overmoedig, anders eindig je wellicht achter de vitrine. Nu de temperatuur daalt en de "coffeelovers’" in het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg graag hun handen warmen aan een koffiekop, zorgt sponsor "Coffeelovers" van de Wolfstraat voor het verwennen van reukorgaan en smaakpapillen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 5000-ste bezoeker(ster) hopen wij 18 of 19 oktober te mogen begroeten. Het feestcomité zit er al klaar voor!

 

 

 

 

 

 

 

Tony Colonna die ons museum jaarlijks bezoekt was onze 4000ste bezoeker. Tony was niet alleen. Zijn zoontje Remo en Nico Ronda waren bij hem en de hond Piekoo was de 130ste hond van dit jaar. Tony kreeg een boek aangeboden en beide heren ontvingen het fotoboekje "Tableau de la troupe".

Onze website werd de afgelopen 4 maanden als volgt bezocht:

 



 

Rondje Sint-Pieter:

 

zondag 21 september is het weer tijd voor het "Rondje Sint-Pieter". In het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg kunnen ondermeer de exposities over de Eerste Wereldoorlog en de Nederlandse Dino worden bezocht. Ook wordt de documentaire over de strijd en ondergang van het Luikse fort Loncin in augustus 1914 weer vertoond.

In de educatieve ruimte komen "paddenstoelen" aan de orde. Tijdens een tweetal wandelingen om 13.30 uur en om 15.00 uur gaan we met kinderen kijken of er al paddenstoelen zijn. Onder begeleiding worden ze bekeken of we nemen ze mee naar de Lichtenberg om ze onder de microscoop beter te bestuderen

Op de binnenplaats van hoeve Lichtenberg staat de foto-expositie "Tableau de la troup" opgesteld met foto’s die grafisch vormgever en fotograaf Paul Gadet maakte van 16 Sint-Pieterse groepen en verenigingen.

In het bakhuis bij de hoeve vinden bakdemonstraties plaats en de botanische tuin is voor bezoekers geopend. De kerk van Sint-Pieter op de berg en het bij de kerk gelegen kerkhof met veel interessante grafmonumenten, waaronder enkele pas gerestaureerde, kunnen eveneens worden bezocht. Alle activiteiten vinden plaats van 12.00 tot 16.30 uur.


Open Monumentenweekend 2008:

 

De landelijke Open Monumentendag vindt dit jaar in het weekend van 13 en 14 september plaats. De gemeente Maastricht heeft dit jaar een dubbel thema: het landelijke monumententhema ‘Sporen’ en het thema ‘Het religieuze erfgoed’. De Stichting Kerkelijk Kunstbezit heeft 2008 uitgeroepen tot ‘Jaar
van het Religieus Erfgoed’. Een greep uit de diverse activiteiten: in de voormalige toonzaal van de Sphinxfabriek (hoek Bassin en Boschstraat) is een expositie ingericht met schilderijen, keramiek, beelden en foto's van de leden van de kunstkring Eijsden. Er zijn exposities in het Huis-met-het-Handje (Achter de Barakken 35). In het Atelier van de Stichting Maastricht 1867 (Papenstraat 2) wordt uitleg gegeven over de Maquette 1867.

 

Het St. Pietersmuseum schenkt uitgebreid aandacht aan het thema 'Sporen' en specifiek Sporen van de Eerste Wereldoorlog.

In het jaar waarin wordt herdacht, dat de Eerste Wereldoorlog 90 jaren geleden eindigde met een wapenstilstand op 11 november 1918, worden maar weinig sporen van die oorlog in Maastricht gevonden. Anders dan in België en Noord-Frankrijk vonden immers geen oorlogshandelingen in het neutrale Nederland plaats.

 

 

 

 

 

 


In Maastricht herinnert het zogenaamde "Franse monument" bij de Rode Brug tegenover de Pieterstraat aan die oorlog. Dit monument ter nagedachtenis aan de Franse vluchtelingen, die in Nederland overleden, nodigde uit om naar sporen te zoeken in de Belgische grensgemeente rond Maastricht. In het museum op hoeve Lichtenberg is een deelexpositie gewijd aan gebeurtenissen in Visé en de tegenwoordige deelgemeenten, aan een "bijna grensincident" en een dubbele moord in Kanne, aan de zogenaamde "elektrische draad" en de ontsnapping naar Eijsden van een Luikse sleepboot met ondermeer 103 Belgische dienstplichtigen aan boord.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 13 en zondag 14 september worden in ons museum tussen 12.00 en 16.00 uur rond deze thema’s verhalen verteld. Over de strijd en ondergang van het Luikse fort "Loncin" wordt een documentaire vertoond. Kijk voor het volledige programma op www.maastricht.nl of haal een folder bij de VVV (Kleine Staat1) of in het Centre Céramique.
 

 

 

 

 


Nu verkrijgbaar!Ons tijdschrift Sint-Pieter vroeger en nu nr. 8 Najaar 2008 nu verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Zie: tijdschrift.htm.

 

Rondje Sint-Pieter 24 augustus 2008:

 

Op zondag 24 augustus wordt weer het ‘Rondje Sint-Pieter’ georganiseerd. In het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg kan de expositie over ondermeer de Eerste Wereldoorlog en de Nederlandse Dino worden bezocht. Over de Eerste Wereldoorlog wordt ook de documentaire over de strijd en ondergang van het Luikse fort Loncin vertoond.

Op het paneel over de Dino veel informatie over de klimaatsveranderingen in de loop van de miljoenen jaren.

In de educatieve ruimte komt het onderwerp ‘mergel’ aan de orde. Kinderen kunnen met een binoculair (microscoop) mergel en fossielen bekijken.

Op de binnenplaats van hoeve Lichtenberg staat de foto-expositie ‘Tableau de la troupe’ opgesteld met foto’s die grafisch vormgever en fotograaf Paul Gadet maakte van 16 Sint-Pieterse groepen en verenigingen.

In het bakhuis bij de hoeve vinden bakdemonstraties plaats en de botanische tuin is voor bezoekers geopend.

De kerk van Sint-Pieter op de berg en het bij de kerk gelegen kerkhof met veel interessante grafmonumenten, waaronder enkele pas gerestaureerde, kunnen eveneens worden bezocht.

Alle activiteiten vinden plaats van 12.00 tot 16.30 uur.

 

 

 

 

24 augustus werd 's ochtends de God van de regen Pluvius gevangen en in de Lichtenbergtoren opgesloten. Mede dankzij deze ingreep kwamen 332 bezoekers en 15 honden droog ons museum binnenlopen. De 2 kleine bezoekers zijn niet meegeteld, want die zijn niet binnen geweest! Rond vijf uur 's middags wist Pluvius middels een lift van de corrupte postduif Hermes te ontsnappen. Prompt heeft Hermes een gebiedsontzegging ontvangen.

 

 


Vissen in de Jeker: 

Er zwemmen weer vissen in de Jeker!  En niet als een wonderbaarlijk gevolg van de waterprocessie. In opdracht van Roer en Overmaas wordt er regelmatig geïnventariseerd welke soorten er momenteel in de Jeker voorkomen na aanleg van de vistrap. Tevens worden ze gemeten. De voorntjes ("rötskes") zijn in ieder geval volop vertegenwoordigd; voorheen kwamen zij niet veel verder stroomopwaarts dan de brug in de Begijnenstraat. Nu nog wachten op de barbeel ("berb") en wij zijn weer waar we moeten zijn. Foto's John Machiels:

 


 

H. Rochus 16 augustus 2008: 

 

De Heilige Rochus vierde op 16 augustus zijn naamdag en hij werd door onze Stichting geëerd met een bloemetje. Passanten stelden dat op prijs.

 

 

 


Vrijwilligersdag  9 augustus 2008: 

onze altijd beschikbare vrijwilligers genoten van de inmiddels traditionele vrijwilligersmaaltijd, die plaatsvond op een zonovergoten binnenplaats van hoeve Lichtenberg. Wij konden ook nog een "'Pieterpadwandelaar", Harrie uit Raalte, begroeten die zich al had laten vereeuwigen bij het voor veel mensen onvindbare eindpunt van die wandeling. Harrie werd vanzelfsprekend uitgenodigd aan onze tafel waar hij zich kon laven aan spijs en drank. Ieder herkent zich hopelijk zelf wel op deze foto's aan zijn eigen eigenaardigheden. Een enkeling slooft zich uit de anderen te bedienen, sommigen kijken toe hoe een ander zich laaft aan het Limburgse gerstenat, anderen zijn bang de fotograaf uit het oog te verliezen, een tweetal dames trachten een bruine rug/decolleté te veroorzaken en een enkeling tracht een coole blik te trekken of te doen of hij/zij diep in gedachten verzonken is. Niet afgebeelde vrijwilligers konden onmogelijk op een van deze foto's pronken omdat zij op een buitenlandse missie waren, als fotograaf actief waren of webpagina's zoals onderhavige trachten te vullen. Iedereen verschillend, maar samen één groep - ons tableau de la troupe:


Tableau de la troupe:

 

Bij gelegenheid van het 20 jarig jubileum van de 'Stichting Oud Sint Pieter' richt grafisch vormgever en fotograaf Paul Gadet een foto-expositie in op de binnenplaats van Hoeve Lichtenberg.

Deze expositie, die de naam heeft meegekregen: 'Tableau de la troupe' bestaat uit 16 grote foto's van groepen of verenigingen, die in het Sint-Pieterse actief zijn en dat betreft niet alleen inwoners van Sint-Pieter. Ik hoef alleen maar te denken aan de scouts die op zaterdagmiddag van heide en verre op de Lage Kanaaldijk door hun ouders bij het scoutinggebouw worden afgeleverd. Het zijn weliswaar 'statische' foto's, maar daaruit spreken ook een bruisend verenigingsleven en actieve 'vrijetijdsbestedingen'.

Op vrijdag 25 juli om 16.00 uur werd de expositie geopend door wethouder Jean Jacobs van de gemeente Maastricht, die de expositie met een subsidie mogelijk maakte. Paul Gadet deed het idee voor een openluchtexpositie op in een dorp in Bretagne, waar foto's werden geëxposeerd aan de gevels van woningen langs de openbare weg. Om allerlei redenen leek ons dit in Maastricht en Sint Pieter niet mogelijk en ook openbare wegen op de Sint-Pietersberg vielen af, gezien het vandalisme dat ook daar hand over hand toeneemt. De enige mogelijkheid leek ons de beslotenheid van de binnenplaats van hoeve Lichtenberg en dan alleen nog maar tijdens de openingsuren van het Sint-Pieters museum - als er toezicht is - vanaf zondag 27 juli op elke zondagmiddag tot en met 2 november. De geëxposeerde foto's heeft Paul Gadet opgenomen in een fotoboekje dat aan de expositie is gewijd en dat eveneens op 25 juli werd gepresenteerd.

 

Enkele momenten van de voorbereiding voor de expositie 'Tableau de la troupe'. Bij de opening  op vrijdag 25 juli 2008 waren circa 60 genodigden aanwezig. Onder een stralende hemel zagen een stralende vormgever en stralende bestuursleden en medewerkers van onze Stichting wethouder Jean Jacobs vanachter het nieuwe spreekgestoelte pluimen uitreiken, waarmee iedereen zich verguld voelde. Stefan Gybels schreef een arikel onder de kop Sint Pieter vastgelegd op de gevoelige plaat  in  De Ster  van vrijdag 25 juli 2008. Voorzitter Miets Morreau was vervolgens te gast bij  Radio Maastricht. 28 juli waren wij ook nog te zien in het nieuwsprogramma van TV | MAASTRICHT.


13 juni 2008: presentatie van het boek De kluis in de Sint Pietersberg.

 

Ed Rousseau en Max Wijnen presenteerden 13 juni De kluis in de Sint Pietersberg in de serie van de Stg. Historische Reeks - Maastricht 2008.

 

 

Onderstaand enkele sfeerfoto's van het onderonsje tijdens het uitreiken van het kluisboekje. Zie ook: dagje uit > nationale oorlogsschatkamer wo ii - vvv maastricht. Foto's: Paul Gadet.

 

Van Schaïk jr.

 

Tevens verscheen juni 2008:

 

 

Meer informatie op: Antiquariaat & Galerie De Bovenste Plank - Maastricht.

 


Fritske Fret:

Het Pietersberggebied trekt gasten van allerlei pluimage. Miets Morreau komt soms vreemde individuen tegen op haar dagelijks rondje(s) St. Pieter. Dit fretje dook opeens op; hond Pieke trachtte nog even zijn autoriteit te bewaren middels een blaf. De kattenbrokjes door Miets aangeboden, waren echter aantrekkelijker en Pieke werd dan ook genegeeerd.

Mensen nemen vaak dieren in huis die eigenlijk niet geschikt zijn als huisdier. Gaat zo een dier bijten, stinkt het of is men erop uitgekeken, dan wordt het dier gedropt in een natuurgebied. Het beestje heeft weinig kans te overleven; het dier is niet bang voor mensen, kent geen vijanden en weet vaak niet aan voedsel te komen.

 

 

 

 

 

Fritske, door Miets vreemd genoeg "Poesie" genoemd, moest wel nog even poseren voor Miets. Medewerkers van de Dierenambulance hebben inmiddels poesie Fritske meegenomen. Waarvoor hartelijk dank! Het beestje zal wel weer een goed plekje toegewezen krijgen. Sjuulke, de nieuwe huispoes van uw webmaster, voorheen een asielpoesje, heeft dit verhaaltje gelezen en miauwend haar tevredenheid geuit over de goede afloop...

Foto's: Miets Morreau en Breur Henket.

 

Heeft U ook van deze tranentrekkende verhalen over vakantieverdriet? ..., mail ze gerust naar uw webmaster. Lief en leed, kortom alle Lieve- Mona-Kwesties, zullen op een professionele en decente wijze behandeld worden door Miets en Breur.


7 t/m 15 juni  2008: Maastrichts Mooiste.

 

 

 

In het kader van "Maastrichts Mooiste" was het museum extra open op zaterdag 7 juni 2008 voor mensen met een lichamelijke beperking. 123 minder valide mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid.  De zon scheen in de harten van de vele bezoekers, begeleiders en vrijwilligers; het weer zelf was niet zo vriendelijk van aard, had wat last van huilbuitjes. Foto's: organisatie Maastrichts Mooiste.


1  juni 2008: schaapscheerdersfeest.

 

Zondag 1 juni organiseert Natuurmonumenten het jaarlijkse schaapscheerdersfeest op Hoeve Lichtenberg van 11.00 - 16.00 uur. De mergellandschapen worden dan van hun warme kledij verlost door schaapscheerder Rodney. Er is een stand van Natuurmonumenten, een stand van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven (SOK) en ons museum is natuurlijk ook weer geopend. Een gezellige markt, knutselactiviteiten voor de jeugd, wol- en viltverwerking en andere ambachtelijke activiteiten gedemonstreerd door de familie Rappe, een proeverijstand met biologische producten, een bezoek aan de ruïne, heemtuin en bakhuis completeren deze activiteit en dit alles gratis. 

 

De schapen zijn al onderweg; nu U nog!

 

 

De mensen kwamen in grote aantallen op bezoek en genoten van al het ambachtelijke en de deskundige informatieverstrekking op de Lichtenberg:

Druk, druk, druk... en bij onze kraam werd zo te zien niet zo hard gewerkt, maar wel goed verkocht.

De "gezonde voeding" van meneer Albert de Ghein kreeg veel belangstelling en in de botanische tuin en in het bakhuis werd echt gewerkt.

De stand van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven, met interessante foto's, fossielen en verhalen en de stand van de Vereniging Natuurmonumenten hadden niet te klagen wat belangstelling betrof.

De schaapscheerder in volle actie kreeg nauwelijks tijd een blik te werpen op de door de openstaande poort zichtbare mooie Landen van Overmase. Schaapsherderin Els Jetten werd bedankt omdat zij in het museum een overstroming constateerde en de nodige maatregelen nam om een ramp te voorkomen. Ook het spinnewiel van de Stichting werd tot het uiterste getergd.


13 mei 2008: cultureel uitstapje van de junioren van de Fons Olterdissenschool te Maastricht naar hoeve Lichtenberg.

90 kleuters met 30 begeleiders op bezoek. De “weurs aon Clara” waar juf Ineke de ouders om had gevraagd heeft goed geholpen, want het was prachtig weer.

Toen de kinderen uit groep 1 / 2 B van juf Natasja en juf Ineke hoorden, dat ze naar Lichtenberg zouden gaan werd al gevraagd of de draak uit de riddertijd er nog zou zijn. In schooljaar 2006/2007 hadden ze daar een toneelstukje over opgevoerd.

De draak was niet te zien, maar wel foto’s over dino’s en een kleine uitvoering van de Mosasaurus hing aan het plafond. Allemaal heel indrukwekkend. De fossielen, die in de vitrines lagen waren ook erg interessant. (En in de educatieve stal konden die nog eens onder een microscoop worden bekeken.) Verder was er een zwaard te zien, een enkeling vroeg wie hiermee had gevochten. Het oefenaltaartje, vroeger speelgoed voor jongetjes die priester wilden worden was wel wat vreemd, maar toch was er een meisje, dat wist te vertellen dat er een beeltenis van Maria was te zien. De dieren die in de omgeving leven en waar er een aantal in opgezette vorm in een vitrine staan trokken ook de aandacht. Er waren kleuters die de vos, de eekhoorn en de uil herkenden.Eigenlijk was 15 à 20 minuten museumbezoek nog te kort voor de meesten, ze hadden best wat langer willen rondkijken. Maar na 20 minuten kwam een volgend groepje en kon de eerste groep naar de educatieve stal of de toren beklimmen. Verder was een groepje buiten de poort om eens bij de Enci groeve en het kapelletje van de H. Rochus te kijken.

 

 

 

 

 

 

Op de heenweg had de bus de kleuters bij onder aan de Ursulinenweg afgezet. Via een wandeling langs het huis van André Rieu en het kleine huis waar de oma van juf Ineke was geboren en waar vroeger 13 mensen in woonden renden de kinderen de Houwsteeg op om vervolgens over de Ursulinenweg (even in de Lourdesgrot kijken) naar Slavante te lopen. Daar kon fijn in het speeltuintje worden gespeeld en daarna volgde weer een klim naar boven.

 

 

 

 

 

 

 

Op de terugweg volgden we een andere weg en het leuke was, dat we hier ridders en jonkvrouwen tegen kwamen. Ieder van hen had een opdrachtje voor ons en zo was de weg naar de parkeerplaats op het plateau best te doen.

In de bus terug naar school was echter te zien dat de vermoeidheid had toegeslagen, want hier en daar was een kleuter in slaap gevallen.

Een minder leuk voorval dat plaatsvond: meneer André de directeur van onze school, die ook een kijkje kwam nemen, had zijn auto op de parkeerplaats op het plateau gezet. Toen hij terugkwam waren er twee ruiten ingeslagen en vernielingen aan de deurstijl aangericht. Waarom kunnen mensen niet van andermans eigendom afblijven?

Tekst: dit huiswerk werd ingediend bij de webmaster door juf Ineke Henket-Lamberti (waar ken ik haar ook alweer van...?), en die toevallig ook nog vrijwilligster is bij Stg. Oud Sint Pieter. Fotocollage's: Dhr. Stefan Jansen. Waarvoor dank!

 


Zondag 27 april startte in het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg het museumseizoen 2008.

Deze eerste openingsdag in dit jubileumjaar van onze Stichting stond vooral in het teken van de presentatie van de vernieuwde expositie, prijsuitreikingen van de "Foto van de maand", "Wie Wat Waar?" winnaar en loozer en nog andere feestelijke momenten.

 

 

 

 

"En het heeft de Koningin behaagd..."

 

 

 

 

 

 

Burgemeester Leers speldde zondagmiddag 27 april 2008 onder grote belangstelling Jo Morreau en Miets Morreau-Magnee "een lintje" op o.a. wegens hun verdienste als conservator museum Lichtenberg en voorzitter van Stichting Oud Sint Pieter. Beide echtelieden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alle andere vrijwilligers van onze Stichting werden door beide gedecoreerden geroemd voor hun inzet en betrokkenheid.

 

 

Ruth de Kanter werd gehuldigd voor de foto van het jaar; Sermon Smitshuysen als beste scorer van Wie Wat Waar? van verleden seizoen. Tiny Bovens zou gehuldigd worden als loozer van Wie Wat Waar?, maar was echter onderweg naar de Lichtenberg gevallen met haar fiets "in een Encikuil" en lag met een heup uit de kom en een beklemde blindedarm op de Eerste Hulp. Miets Morreau zal haar de gewonnen trofee persoonlijk thuis bezorgen. Beterschap! Ook webmaster Breur Henket werd vereerd met een "dank je wel" van Stg. Oud Sint Pieter.

Ruth de Kanter ontving de prijs voor de foto van het jaar (museumseizoen 11) en deze werd uitgereikt door webmaster en juryvoorzitter Breur Henket. Sermon Smitshuysen was de slimste speler van het de rubriek "Wie Wat Waar?" 2007. En Tiny Bovens was verhinderd wegens een ongelukkige val onderweg naar de prijsuitreiking van de rubriek "Wie Wat Waar?" 2007. Foto's: Jo Wilmes.


 

Nieuws van onze buren - 15 april 2008:

 

 

Tot opluchting van velen werd eindelijk het gezond verstand aangesproken; er kwam een oplossing waar iedereen zich in kan vinden voor de herbestemming van de hoeves Castermans en zo gaat het eruit zien in Wolder:

 

 


Werk in uitvoering:

 

M.M. onze correspondente te St. Pieter bericht in beeld uit de wijk St. Pieter. Ook St. Pieter blijft in beweging en er wordt op dit moment heel wat afgebouwd: Terminus, de familie van een bekende violist is fors bezig bij voormalig café De Grot, ook De Schans krijgt een beurt en Fort St. Pieter wordt nog mooier in het landschap geplaatst. Omdat deze momentopnamen nooit meer in de realiteit zichtbaar zullen zijn, zorgde uw webmaster voor een virtuele nostalgische theateromgeving. Klik op View All Images om de foto's apart te bekijken. Foto's: Miets Morreau.

Onze lokale correspondente ging ook eens polshoogte houden bij de uitvoering van een nieuwe rotonde hoek Lambertuslaan/Lage Kanaaldijk en in het Villapark waar onder ontwerp van architect Hubert-Jan Henket mooie stadswoningen en appartementen worden gerealiseerd in het voormalige pand WML (PLEM) zonder eerst Wolderse toestanden te laten ontstaan. Het wegdek in het Villapark wordt onder handen genomen op diverse plaatsen. Jammer dat de doorgang onder de Kennedybrug is afgesloten, een onbezonnen daad van gemeente Maastricht! Uw webmaster (ja, familie van Hubert-Jan Henket, deze laatste nazaat van de familie Henket - Roymans van huis de Wijngaard te St. Pieter) en Miets Morreau maakten voor U deze puzzelpresentatie. Foto's: Miets Morreau.

 

N.B: kunt U de filmpjes niet zien, dan dient U de Adobe Flashplayer te installeren via Adobe Flash Player Download Center - Windows (dit is een veilig link).

 

 


Lente - Pasen 2008:

 

onze correspondent Ruth de Kanter stuurde een aantal foto's in en uw webmaster maakte er een presentatie van.

Druk op de play-knop. Veel kijk- en luisterplezier.

 

 


Lichtprocessie:

 

11 februari 2008 was het 150 jaar geleden dat de eerste van de 18 verschijningen van Maria aan het 14 jarige meisje Bernadette in de grot van Massabielle in Lourdes plaatsvond. Bernadette stierf in 1879 op 35 jarige leeftijd en werd in 1933 heilig verklaard. In de kerk van de Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Wittevrouweveld was er een ziekenzegening gevolgd door een lichtprocessie naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek en een bezoek aan de oudste Lourdesgrot van Nederland aan de Ursulinenweg. Meer weten over deze grot: De lourdesgrot en kapel.

 

Enkele bewoners van de Ursulinenweg hadden kleine huisaltaartjes opgezet. Jo en Miets Morreau waren de makers van de foto's van een impressie van de stoet op de Ursulinenweg:

 

 

 


Aalschovers

John Machiels lag op de loer en zag 3 aalscholvers in het Jekerdal zich verpozen. Eentje was bereid om te poseren:

Wintersprookje

Ruth de Kanter wandelde 21 december 2007 met hond over het St. Pietersberggebied en liep door een met dauw en mist beijsd sprookje; klik op onderstaande foto om alle foto's te bekijken:

Herfst 2007

Ruth de Kanter stuurde ons een aantal sfeerfoto's over het St. Pietersberggebied volop in herfstkleuren. Deze foto's willen wij U niet onthouden; klik op onderstaande foto om alle foto's te bekijken:


 

 

 

 

RTV Maastricht : Homepage


Het museumprogramma 2007 en de andere activiteiten 2007 zijn inmiddels verplaatst naar: het archief 2007.


Meer informatie over de andere musea? Zie: links