Stichting Oud Sint Pieter - www.oudsintpieter.com - 15de editie 2011  

Het Sint-Pieters Museum op de Lichtenberg - huis van geschiedenis en verhalen

 

 

 

Openingstijden museum

Ons museum opent 1 mei 2011 en sluit op 6 november 2011. Openingstijd: elke zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur.

Op zon- en feestdagen is het museum gratis toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Op andere dagen is - enkel op afspraak - bezoek mogelijk voor groepen van minimaal 15 personen; hiervoor geldt een tarief van € 2,50 per persoon.

Een telefonische afspraak kan worden gemaakt op telefoonnr. 043-3250974; b.g.g. 043-3215008.

Correspondentieadres: Lage Kanaaldijk 80, 6212 AJ Maastricht.

Bereikbaarheid

 

De in een natuurgebied gelegen hoeve Lichtenberg is alleen te voet of per fiets bereikbaar. Geparkeerd kan worden bij de voormalige parkeerplaatsen aan de Lage Kanaaldijk bij de ENCI en bij Slavante. Vanaf de parkeerplaats op het plateau voert een wandelweg (circa 20 minuten) via de Luikerweg en de Lichtenbergweg naar hoeve Lichtenberg. Vanaf de parkeerplaats bij de ENCI is de Lichtenbergweg (in ongeveer 15 minuten) bereikbaar via de grote trap bij het “Buitengoed Slavante” (het Koninginnevoetpad). Op de ANWB-borden wordt Sint-Pieter aangegeven als “wijk 12”.

Google maps: Lichtenbergweg Maastricht - Google Maps.

Openingstijden bakhuis

 

Tegenover hoeve Lichtenberg ligt een bakhuis van het type zoals dit gebruikelijk was bij grote Limburgse boerderijen. Het vervallen bakhuis werd in 1987 gerestaureerd en op 5 september van dat jaar in gebruik genomen, samen met de gerenoveerde uitzichttoren.

In het bakhuis worden door bakker Paul en zijn medewerkers bakdemonstraties gegeven. In een met hout gestookte oven worden op traditionele wijze vlaaien, wafels en allerlei andere producten gebakken.

Kinderen mogen zelf een broodje bakken.

 

Het bakhuis is in bedrijf op de volgende zondagmiddagen, steeds van 11.00 uur tot 16.00 uur: 

10 april, 1 mei, 19 juni, 31 juli, 21 augustus, 25 september, 30 oktober en 6 november 2011.

 

ZZoeken binnen deze site:
search engine by freefind advanced

 

Vanaf 1 mei 2011 t/m 8 november 2011 bezochten 5609 personen en 194 honden ons museum.

Zondag 29 april 2012 heropening met de 16de editie 2012 !

 

 Actueel

 

Alvast een Zalige Kerst ! (met een knipoog).

 

6 november 2011: laatste openingsdag Sint-Pieters Museum voor dit seizoen

In de educatieve stal staan de vleermuis en mergel centraal. Kinderen gaan onder begeleiding zoeken of er al vleermuizen aan hun winterslaap zijn begonnen. Het zal er dit jaar om spannen want door het zachte najaar vinden de vleren nog volop insecten en blijven ze foerageren om een strenge winter te overleven.

 

Toverresultaten van de Wilde Buitendagen, Heksenheisa

Enkele reacties:

 

Vandaag geniet ik nog na van zo'n prachtige, goed georganiseerde heksendag op de berg. We hebben in de heksenbar erg gelachen om de verbaasde en verwonderde gezichtjes tijdens het drinken van de gebrouwen toverdrankjes en de effecten ervan op de glazenbol!

Inge Steffers, Luuk en Emma.

 

Jan Dauphin maakte de volgende foto's:

 

 

 

 

Er was mij gevraagd een foto op te sturen van mijn dochter Kirina toen zij mee aan het helpen was bij de Heksenbar in de toren. Zij had verteld hoe ze de dag ervoor bij Bobbejaanland haar Heksendiploma had behaald. Bij deze de foto. Het was trouwens weer erg leuk georganiseerd. Mijn complimenten.

Tanja van Zoeren.

 

Jean-Pierre Geusens stuurde ons de link naar Heisa met heksen | Maastricht dichtbij.

 

Yolanda stuurde mooie wegtoverbellenfoto's op.

harryennel11 zond ons de video: 'Halloween op de St Pietersberg Maastricht, 30 oktober 2011'.

Tv Maastricht besteedde aaandacht aan Heksenheisa in het programma WeekendLui:  RTV Maastricht : TV Maastricht - Weekend Lui.

Meer foto's op: Toverfeest op de St. Pietersberg | Natuurmonumenten

Dagblad De Limburger:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilde Buitendagen, Heksenheisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je dol op padden, is 13 je geluksgetal en ben je niet vies van moeraswinden en rattenkeutels? Tijdens de Heksenheisa, krijg je onder begeleiding van de Sint Pietersbergse heksen leuke opdrachten die alleen echte heksen kunnen volbrengen. Maak de gekste toverdrankjes, bak een heksenbroodje en verzin de beste beschermspreuk. Durf jij je eerste bezemvliegles aan? Kom dan op 30 oktober naar de Sint Pietersberg in Maastricht.
Kom verkleed als heks of tovenaar. Met een mooie hoed en heksenmantel gaat het toveren natuurlijk veel makkelijker en misschien win jij dan wel het leuke extra prijsje...

De heksenheisa wordt georganiseerd door Natuurmonumenten in samenwerking met de vrijwilligers van Hoeve Lichtenberg en het Maastrichtse Ingelegilde.
Deelname kost €4,50 per kind voor leden van Natuurmonumenten en €7,50 per kind voor niet-leden. (Groot-)ouders gaan gratis mee. De route is helaas niet geschikt voor kinderwagens.

Start en parkeren bij de Lage Kanaaldijk 111-113 in Maastricht (het AINSI-terrein).

Vlieg je mee? Heksen kennen bijna ieder plantje en beestje dat er leeft. Voor hun toverdrankjes gebruiken ze allerlei geneeskrachtige kruiden. En ook met rattenkeutels en dassensnot weten ze raad. Daarvan maken ze de gekste brouwsels.

Tijdens de Heksenheisa leer je alles over heksen en tovenaars; hoe word je een St. Pieterbergse heks of tovenaar, hoe maak je een toverdrankje of kruidenzalfje, Hoe leer je vliegen op een bezemsteel en hoe vind je de verstopplaats van een heks of tovenaar.

Nieuwsgierig? Stap dan op je snelste tovenaarsbezem en zorg dat je erbij bent!

 

Nieuwsbrief van de Gemeente Maastricht en Natuurmonumenten nu ook online

Bron: Nieuwsbrief Sint Pietersberg | Natuurmonumenten

 In de nieuwsbrief wordt dinsdag 8 november 2011 genoemd voor de behandeling van het burgerinitiatief en het bestemmingsplan Sint-Pietersberg, Jekerdal en Cannerberg in de Raadscommissie Stadsontwikkeling. Dit moet echter dinsdag 15 november zijn. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Raadzaal in Mosae Forum. De ingang bevindt zich aan de Gubbelstraat.

 

Nieuws van onze buren en ook van ons zelf

Persbericht

Groeve Ternaaien-midden: Een verloren gewaand gangenstelsel in de Sint-Pietersberg

Op donderdag 20 oktober 2011 organiseert Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder een lezing over het gangenstelsel dat twee jaar geleden is ontdekt. De lezing vindt plaats in de kantine van voetbalvereniging Leonidas te Wolder (Maastricht); ze vangt aan om 19:30 uur en is gratis toegankelijk. Spreker is de jonge onderzoeker Kevin Amendt.

Kevin Amendt is medeauteur van het boek "Caestert als mijnbouwarcheologische erfgoedsite". Hierin wordt het verloren gewaande gangenstelsel Groeve Ternaaien beschreven. Kevin leverde ook zelf een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar het verloren gewaande gangenstelsel.

Hij behandelt tijdens de lezing de zoektocht, de vondst en het onderzoek. Daarnaast geeft hij een toelichting over het ontstaan en verdwijnen van gangenstelsels in de Sint-Pietersberg.

De Sint-Pietersberg is doorzeefd met gangen: circa 4 kilometer alleen al in het deel van fort Sint-Pieter tot aan de doorsnijding van het Albertkanaal. Deze gangen zijn nauwkeurig in kaart gebracht. Ieder detail ervan is ons bekend. Verassend is dan ook dat er in het voorjaar van 2009 in het Belgisch gedeelte een tot dan toe vergeten gangenstelsel werd herontdekt!

De ontdekking overtreft alle verwachtingen: ruime en hoge gangen van dit in de vergetelheid geraakt gangenstelsel, dat uiteindelijk een oppervlakte van 125 x 130 meter blijkt te beslaan.

Kevin Amendt (23) is zeer geïnteresseerd in de Limburgse mergelgroeven en de daaraan gerelateerde geschiedenis. Zijn brede interesse gaat uit naar de ontstaansgeschiedenis van mergelgroeven en alles wat zich erin en omheen heeft afgespeeld.

Nadere informatie:

secretariaat.heemkundewolder@gmail.com

of telefonisch bij Jean-Marie Willems, tel. 043-347 01 96

www.heemkundewolder.nl

Maastricht-Wolder, september 2011

 

Een zalige Kerst!

Een bekende orkestleider en zijn crew zijn bezig met de opnames van een Kerstspecial bij de kerk van St. Pieter boven en aan de Lage Kanaaldijk.  Dat leverde wat feeërieke en gelet op het jaargetijde ietwat verwarrende plaatjes op. Voor alle duidelijkheid: de Torentjes staat niet in brand; er werd sneeuw gespoten. Wij vragen ons wel af of de kerstkransjes niet smolten voordat ze genuttigd konden worden.  Foto's: Frank de Jong.

 

Renovatie sluizen en voetbrug in Maastricht-Lombok

Waterschap Roer en Overmaas is gestart met de renovatie van de historische sluizen en de voetbrug bij watermolen Lombok in Maastricht. Dat gebeurt om wateroverlast in het gehucht Lombok te voorkomen en de wandelroute in het Jekerdal te verbeteren. Het water van de Jeker wordt daarom tijdelijk omgeleid. De renovatie kost zo'n 550.000 euro. De werkzaamheden duren naar verwachting tot in het voorjaar. Bron: L1 - L1NWS | Nieuws en sport uit Limburg. Foto's: John Machiels.

 

 

25 september 2011: stenendokter, beesies kijken en beesies maken

 

Luis Perreira is een vrijwilliger van de educatieve ruimte waar hij kinderen met behulp van binoculairs kennis liet maken met
de wondere wereld van de insecten.

Luis was tevens assistent stenendokter.

Stenendokter Han Bochman bekeek de door de kinderen meegebrachte stenen en toonde tevens veel mooie exemplaren uit zijn
eigen collectie.

Ira Inkelaar laat trots het resultaat zien van zijn bij bakker Paul gemaakte varkenskop.

Foto's: Sermon Smitshuysen.

 

 

Kevin Amendts fietstocht op de Sint Pietersberg vrijdag 16 september 2011

We zien o.a. de ENCI-groeve, Caestert, Albertkanaal, werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe sluis bij het sluizencomplex Ternaaien en Fort Sint Pieter. Foto's: Kevin Amendt; uw webmaster Breur Henket maakte er een filmpje van.

 

10 & 11 september 2011 OPEN MONUMENTEN WEEKEND MAASTRICHT  “Nieuw gebruik - Oud gebouw”

 

In de paardenstal van de hoeve werd 15 jaar geleden het St. Pietersmuseum ingericht, dan kun je toch zeker wel spreken van  “Nieuw gebruik - Oud gebouw”. Tijdens de 'Open Monumentendagen 2011'  trok hoeve Lichtenberg en dus ook het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg veel bezoekers. Op zaterdag 10 september telden wij 84 bezoekers en op zondag 11 september 145 bezoekers. Tijdens de eerst niet voorziene avondopenstelling ontvingen wij een gezelschap van 150 personen. In totaal dus 379 bezoekers, waarmee wij een bijdrage leverden aan een geslaagd evenement. Iedereen was welkom en er werd wat "afgebabbeld"; zondagmiddag kwam een Sambaband op bezoek die iedereen deed vergeten dat het regende. Sponsors van S.O.S. Kinderdorpen genoten van een drankje en een hapje.

 

Voortgang restauratie Antonius- (Slavante)kapel.

Bron: Dagblad De Limburger van 7 september 2011.

Foto: Rob Oostwegel.

Ons tijdschrift Sint-Pieter vroeger en nu, najaar 2011 nr. 14 vanaf 1 september 2011 verkrijgbaar.

Meer weten: Tijdschrift SINT-PIETER vroeger en nu.

 

Buiten de lopende tentoonstelling kunt u de speciale expositie bezoeken die kunstenaar Paul Tieman voor ons heeft gemaakt.

Ze heet l'HISTOIRE: Häöf en geeft dieren een stem in een verloren kapittel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorderingen van de restauratie van de Slavantekapel

 

Situatie op 24 juli 2011. Foto: John Machiels.

 

l'Histoire: Häöf

Vanaf zondag 31 juli vertelt Paul Tieman in het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg in woord en beeld de geschiedenis van De Häöf, het oude cultuurlandschap tussen het dorp Heugem en de Maas, tegenover Lichtenberg.

Een cultuurlandschap met veel kleine natuur, ontstaan in de loop van honderden jaren door een harmonieuze samengang van mens en natuur. De Häöf is van de kaart geveegd om plaats te maken voor waterplassen, jachthavens, caravans en nieuwe natuur.

 

Toen tegen alles was afgegraven, omgewoeld en opnieuw ingericht, afrasteringen en bordjes waren geplaatst en halfwilde paarden in de nieuwe natuur waren uitgezet, keerde de rust terug in het gebied.

 

Een rust die voelt als een doodskist waarin de geest, de genius loci, van de vermoorde Häöf voortdurend op de binnenkant blijft bonken.

 

 

Tekening Paul Tieman.

 

                                                                         

 

 

 

Paul laat de genius loci van de Häöf eruit kruipen in de vorm van insecten. Ze vertellen hun verhaal over de Häöf in zacht klinkende Franse woorden die in het Nederlands pas hun keiharde betekenis tonen. Want schreeuwen kunnen ze niet, maar in de Häöf was wèl ooit hun thuis, hun leven, hun identiteit.

 

In de educatieve ruimte van het museum spelen op 31 juli dezelfde insecten een rol binnen het thema 'kriebelbeestjes'. Kinderen kunnen samen met hun ouders op zoek gaan naar die beestjes in allerlei soorten en maten.

 

 

 

 

Beelden zeggen meer dan woorden. Aldo Haan: een tweede selectie: lichtmomenten te SP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 juni 2011: een indruk van de rommelmarkt, de openlucht H.Mis en de trots van Sint-Pieter, us hermenie

 

Sermon Smitshuysen en Jo Rosier, van Harte Gefeliciteerd met jullie onderscheiding voor de jarenlange inzet voor onze parochie!

 

Foto's en filmpje: Aldo Haan en Breur Henket.

 

Beelden zeggen meer dan woorden. Aldo Haan stuurde een aantal mooie foto's in. Een eerste selectie: watervogels te SP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van onze buren

 

Openstelling Kasteel Eijsden op 3 en 4 september 2011

 

Op zaterdag 3 en zondag 4 september 2011 vanaf 10.00 tot 18.00 uur opent Kasteel Eijsden haar deuren voor het publiek. Deze openstelling is uniek omdat dit Kasteel slechts eens in de 2 jaren toegankelijk is. De eigenaar van Kasteel Eijsden is de Belgische graaf Marcel de Liedekerke de Pailhe, vader van graaf Raphaël de Liedekerke de Pailhe, de huidige President van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. De opbrengsten van deze openstelling zijn ten bate van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile, die in 1880 is opgericht door René Graaf de Geloes van kasteel Eijsden.
 

Het kasteel is gebouwd in de Maaslandse Renaissancestijl, een typische bouwstijl in de streek, gelegen in de driehoek Luik-Maastricht- Aken, kenmerkend voor deze bouwstijl is het gecombineerd gebruik van rode baksteen, mergel en hardsteen. Kasteel Eijsden is omgeven door lanen, tuinen, een park en weilanden. Tijdens de openstelling krijgt u toegang tot de kelder en de begane grond vertrekken van het kasteel  tevens kunt u de tuinen bezoeken en delen van het poortgebouw bekijken. De bezoekers worden rondgeleid in kleine groepen door gidsen die u meer kunnen vertellen over Kasteel Eijsden en haar historie. Een fotopresentatie met deskundige toelichting maakt deel uit van de rondleiding.

Voor een drankje en een hapje kan op deze dagen gebruik gemaakt worden van het tijdelijke terras op de binnenplaats van het kasteel of van “Castalia”, dit is een als tijdelijk café ingerichte ruimte van het poortgebouw.

 

Kasteel Eijsden is gelegen aan de Graaf de Geloeslaan 8 in Eijsden (circa 10km ten zuiden van Maastricht in Nederland).

De toegangsprijs voor het kasteel bedraagt inclusief de rondleiding € 7,50 voor volwassen en € 5,00 voor kinderen tot en met 12 jaar.

Voor meer informatie over Sainte Cécile kunt u terecht op: www.saintececile.nl

 

 

 

Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder organiseert op donderdag 30 juni 2011 een lezing onder de titel ‘Het Albertkanaal: La Grande Saison de l'Eau 1939...’.

 

De sprekers zijn Gonnie Meijer en Paul Tieman, een echtpaar dat al lange tijd bezig is met historische geografie. Speciale aandacht schenken zij aan de ontstaansgeschiedenis van het kanaal (geografische, bouwhistorische en architectonische aspecten van het werk) en aan de plannen voor een scheepvaarttunnel door de St.‑Pietersberg.

Aanvang lezing: 19.30 uur. Locatie: kantine Voetbalvereniging RKSV Leonidas-Wolder, aan de Heukelommerweg, Maastricht-Wolder.

De toegang is gratis.

 

In 1939 viert België de voltooiing van het Albertkanaal! Het kanaal behoort tot de reusachtigste ondernemingen die de Burgerlijke Genie in deze eeuw heeft uitgedacht. De verwezenlijking ervan, vergelijkbaar met die van het Panamakanaal, heeft tien jaar arbeid, en twee miljard frank aan uitgaven gevergd. Deze prachtige waterweg door schilderachtige landschappen zal een geweldige weerslag hebben op het economisch leven van België. De Kempische koolmijnen zullen er renderend door worden gemaakt; het Vlaamsche platteland zal vatbaar worden voor verindustrialisering; de Waalse industrieën zullen weer opbloeien en Luik zal een der belangrijkste binnenhavens worden van Europa. (citaat uit: 'Exposition Internationale Liége’* 1939, périodique no. 1)

 

Net voorbij Wolder, aan de rand van Vroenhoven, moet je oppassen dat je er niet zomaar in tuimelt. Het Albertkanaal oogt in zijn omloop rond Maastricht als een door reuzenhanden gegraven gracht die de oude vestingstad nieuw leven in blaast.

 

Even verderop ziet het er nog imposanter uit. Het kanaal snijdt daar in een vijftig meter diepe ingraving in de mergelstenen ondergrond, dwars door de Sint‑Pietersberg.

 

Er ging heel wat aan vooraf voor koning Leopold III het kanaal tussen de industriestad Luik en de havenstad Antwerpen in de zomer van 1939 officieel in gebruik kon stellen. Vooral het tracé in de buurt van Maastricht kostte de ingenieurs van de Génie Civil heel wat hoofdbrekens. Sinds de splitsing van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1839 was Maastricht in Nederlandse handen en ontstond er als gevolg van voortslepende conflicten over de gevolgen van de nieuwe landsgrens een wonderlijke reeks waterbouwkundige werken in en rond de stad. Het Albertkanaal vormt daarvan het (voorlopige?) sluitstuk. Al die kanalen en al dan niet gekanaliseerde delen van de Maas vormen een waarachtige gordiaanse knoop. Het is een knoop met politieke draaiingen, economische lussen, en militaire strikken. Doorgehakt is de knoop echter nooit. En dus moest de Hoeg Brögk heel hoog worden, en worden voor veel geld de beweegbare delen van spoor- en Servaasbrug gerenoveerd.

 

Er valt ongelooflijk veel te vertellen en te laten zien over het Albertkanaal. De sprekers hebben voor hun lezing een keuze moeten maken. Vanzelfsprekend belichten ze de meervoudige aanleiding om het kanaal aan te leggen en de militaire kanten van het project. Maar ook de plannen voor de bouw van een scheepvaarttunnel door de Pietersberg. Ook gaan ze in op de geografische, bouwhistorische en architectonische aspecten van het Albertkanaal. In de loop der jaren hebben zij veel bijzonder beeldmateriaal verzameld. Niet alleen foto's en tekeningen van sluizen, stuwen en bruggen, maar ook van -bijvoorbeeld- een reusachtige maquette van het hele kanaal van Antwerpen tot Luik.

 

Maar ook iets onverwachts komt aan de orde: de meest vergeten wereldtentoonstelling in de geschiedenis. Want die heeft alles te maken heeft met het Albertkanaal. Het was de Exposition Internationale de la technique de l'eau 1939 en het bijbehorende Grande Saison de l'eau 1939. In 1936 ontstond 'en petit comité' in Luikse kringen het plan om de voltooiing van het Albertkanaal te vieren met een Internationale Tentoonstelling rond het thema water. De Wereldwaterexpo ging open op 20 mei 1939 en was meteen een enorm succes. Het hoogtepunt van het 'Grande Saison' was de inauguratie van het Albertkanaal op 30 juli 1939. Vrij snel werd al één miljoen bezoekers geteld waaronder de Nederlandse koningin en de Franse president. Het succesverhaal eindigde abrupt in de laatste dagen van augustus. Tijdens een zomerse onweersbui sloeg de bliksem in twee stalen spoorbruggen over de Maas in Luik. Die explodeerden als gevolg van aangebrachte ladingen springladingen van het eigen leger. De dag erna viel het Duitse leger Polen binnen en volgden de oorlogsverklaringen elkaar op. Al snel werd duidelijk dat de poorten van de Exposition Internationale de Liége* 1939 nooit meer open zouden gaan. De paviljoens en paleizen werden op twee na gesloopt of vervielen tot groteske ruïnes die er rond 1950 nog steeds stonden. Het Grande Saison verdween als gevolg van de alles overschaduwende Tweede Wereldoorlog in het grote vergeetboek. Of niet? In 2017 is Luik voornemens een nieuwe Internationale Tentoonstelling te organiseren. Als locatie heeft men het terrein van de Expo 1939 op het oog...

 

* Liége: toen nog met accent aigu op de letter E. In 1946 besloot het stadsbestuur het accent om te draaien en werd het een accent grave.

 

Gonnie Meijer en Paul Tieman

 

Gonnie Meijer (Den Haag, 1969) en Paul Tieman (Maastricht, 1968) vormen een echtpaar dat al vele jaren gepassioneerd bezig is met historische geografie. Voor Gonnie is het een bezigheid in vrije tijd, voor Paul is het met regelmaat ook een beroepsmatige activiteit naast zijn bezigheden in de maquettewereld, tentoonstellingsvormgeving en beeldende kunst.

Hun belangstelling gaat vooral uit naar de historie van infrastructuur. Maar ze richten zich ook met graagte op de bewoningsgeschiedenis van een bepaalde plek of landstreek. In 2007 verscheen van hun hand 'Het ligt op straat', een reisgids langs de ontwikkelingsgeschiedenis van bestratingsvormen, verhardingen en wegmarkeringen in Maastricht. Momenteel werken ze o.a. aan de expositie La Petite Saison de l'Eau 2011, over de Wereldwaterexpo in Luik 1939. La Petite Saison de l'Eau 2011 zal te zien zijn van 27 augustus t/m 18 september in het Ainsi cultuurhuis.

 

Nadere informatie:

secretariaat.heemkundewolder@gmail.com

of telefonisch bij Jean-Marie Willems, tel. 0433470196

 

 

23 mei 2011. Ruth de Kanter fotografeerde de schaapjes die de bermen van de Lage Kanaaldijk maaiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 t/m 13 juni organiseert Intro in situ opnieuw het jaarlijkse evenement op Kasteelhoeve Lichtenberg

Meer...

 

 

De restauratie van de Slavantekapel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onlangs werd een begin gemaakt met de restauratie van de Slavantekapel. Foto's: Dhr. John Machiels.

 

Transport ENCI slib stilgelegd

 

Dagblad De Limburger:

Meer lezen op : ENCI en slib als brandstof. - MestreechOnline - Forum Stad Maastricht.

 

 

 

Expositie 2011:

 

Uitgebreid wordt aandacht besteed aan het Villapark dat werd gebouwd op de buitenwerken van de vesting Maastricht, oud Sint-Pieters gebied. Op een plattegrond zijn zowel de contouren van de voormalige vesting aangegeven als de latere bebouwing.

 

 

 

In de jaren 1960 vonden grote veranderingen plaats aan de Maasoever ter hoogte van de John F. Kennedybrug. De bebouwing van de Blekerij werd voor een groot deel gesloopt. Het Karmelietessenklooster werd vervangen door de Parkresidentie.

 

 

Ons tijdschrift Sint-Pieter vroeger en nu, voorjaar 2011 nr. 13 vanaf heden - 29 maart 2011 - verkrijgbaar.

Meer weten: Tijdschrift SINT-PIETER vroeger en nu.

Oet de aw does:

 

 

 

De Kriekele

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 maart 2011 traden DE KRIEKELE in de St. Pieterssalon in De Slouw op met een gevarieerd programma met liedjes, gedichtjes, sketches in het Maastrichts met af en toe een Nederlands tintje. Bij de Salon was iedereen al een beetje in de carnavalssfeer! Foto's: Marion Bruijnzeels.

 

Roofmoord te St. Pieter

Ingrid Evers vond bijgaande in het Geheugen van Nederland:


Uw webmaster zocht naar genealogische gegevens:

Van Boekel werd niet begraven op St. Pieter en ook niet te Maastricht (althans geen gegevens gevonden).

De ouders van Martinus VAN BOEKEL waren Bastiaan VAN BOEKEL en Hendrika VAN DEN HEUVEL.
Martinus werd geboren omtrent 1837. Hij overleed 5 november 1919, 82 jaar oud. Roofmoord te St. Pieter.
Martin was weduwnaar van Gertruda FERMONT en Joanna Maria (VAN) WINKEL. Martin had nog een broer: Johannes.
Jean werd geboren in 1835 te Grave. Hij huwde Hendrika ESSERS, dochter van Peter ESSERS en Anna Maria MUIJTERS, 30 juli 1862 te Arnhem.
Johannes overleed 6 november 1904, 69 jaar oud te Arnhem. Johannes was schoenmaker van beroep.

Tiny Feij zocht en vond de originele tekst en de melodie. Klik op de platenhoes voor de muziek.


Bron: Dagblad De Limburger.
Foto's: Paul Gadet.

 

 

Van 18 t/m 20 februari 2011 vindt Jekerpoort plaats, een klankenfestival naar een idee van Paul Coenjaarts.

 

 

 

Sint-Pietersalon

Op woensdagmiddag 3 februari 2011 vanaf half drie toont Jef Bastiaens afbeeldingen uit zijn "Printebook". Hij vertelt de daarbij behorende, vaak geestige, verhalen. Het "Printebook" staat iedere week in de Maaspost-Trompetter. De Sint-Pietersalon wordt gehouden in zaaltje 'De Slouw' aan de Ursulinenweg te Sint-Pieter Maastricht.

 

Hoge waterstand Maas 9 januari 2011

 

Sermon Smitshuysen en Miets Morreau hadden genoeg van de witte prut en hun wens werd vervuld. Op de foto's zien jullie aan de overkant twee drijvende jachthavens, een opmerkelijk gezicht. Verder de stop van Ternaaien en een fietspad dat alleen toegankelijk is voor waterfietsers. De ENCI-vloot is wat moeilijker te bereiken en Jan B. heeft zijn vrouw geheel in traditie van het oude ambacht van de schippers met een roeiboot aan wal, de Sint-Pieterssluisweg, gezet om boodschappen te doen.

 

 

 

Niet alles is wat het schijnt te zijn onder deze weersomstandigheden. Foto: Ruth de Kanter.

Er wordt heel wat "afgeschieveld", ook te Sint-Pieter. Een zwarte poema werd waargenomen in de buurt van De Wijngaard. Ziet U dit gevaarlijk roofdier: blijf op afstand, roep in géén geval "Sjuulke", probeer een foto te maken en stuur deze naar uw webmaster.

 

 

Foto: Paul Tieman.

 

 

Het Bestuur van de Stichting Oud Sint-Pieter
en de leden van de Werkgroep Oud Sint-Pieter
wensen U en de Uwen een Zalig Kerstfeest en een
Zalig Nieuwjaar

De foto geeft een sfeervol beeld vanaf de ruïne Lichtenberg
in zuidelijke richting. De foto is gemaakt door Aldo Haan
van het Ingelegilde Mestreech. Bij de activiteiten van de
Stichting Oud Sint Pieter doen wij nooit tevergeefs een
beroep op deze sympathieke groep. Wij zijn Aldo Haan zeer
erkentelijk voor het gebruik van zijn foto.

 

Goofjohn pré-Kerstwandeling

 St.Pieter 2010

 

 

 

 Winter 2010

En zoals U van ons gewend bent, zijn we er snel bij. De winter kondigt zich aan. Foto's: John Machiels.

 

 

Terugblik op het museumseizoen 2010

 

Na 29 zondagen Sint-Pietersmuseum op de Lichtenberg is het goed om vandaag een terugblik te werpen op een zeer succesvol seizoen. We ontvingen 8060 bezoekers, een topscore. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat die bezoekers niet alleen op zondagmiddag onze gasten waren. Ger Coolen hield met veel plezier het museum open op een aantal doordeweekse dagen en haalde daarmee zeker 1500 bezoekers extra binnen.

 

De lage drempel van ons museum, een vrije entree die mogelijk wordt gemaakt omdat de Vereniging Natuurmonumenten de stallen om niet ter beschikking stelt. Iemand bij de poort die gasten op de hoeve verwelkomt. In het museum deskundige vrijwilligers die met plezier tekst en uitleg geven over de gevarieerde collectie maar ook luisteren naar verhalen. Honden die aangelijnd binnen mogen en zelfs van water worden voorzien. Allemaal elementen die bijdragen tot het enorme succes.

 

Zonder vrijwilligers zou een museum als het onze onmogelijk, en zelfs onbetaalbaar zijn. Daarom een speciaal woord van dank aan alle vrijwilligers van het museum, de educatieve stal en het bakhuis van bakker Paul. En wat te denken van onze webmaster Breur die zorgt dat belangstellenden over de hele wereld op de hoogte worden gehouden van het wel en wee van het museum. Ons tijdschrift Sint-Pieter vroeger en nu dat een succes is door alle bijdragen van eigen vrijwilligers en gastschrijvers maar zeker ook door de aantrekkelijke lay-out van Paul Gadet. En niet te vergeten het Ingelegilde vaan Mestreech waar we nooit tevergeefs een beroep op doen. Veel wetenschap doen we op in de archieven van Limburg en Luik maar ook in de Stadsbibliotheek en het Natuurhistorisch museum van Maastricht. De media besteden regelmatig aandacht aan onze activiteiten.

 

Een museum zonder subsidie maar met enkele geweldige sponsors die we via deze weg hartelijk bedanken voor hun steun die het ons mogelijk maakt om gasten aangenaam te ontvangen en volgend jaar een nieuwe expositie in te richten. Op de eerste plaats de Vereniging Natuurmonumenten voor het ter beschikking stellen van de stallen en materialen. Koffiebranderij Blanche Dael voor hun koffie Maastrichter Mix en thee D’n Druim vaan Mestreech die veel bezoekers de ogen deden sluiten van genot. Dranken Koekkelkoren B.V. die zorgde dat alle dorstige kelen gelaafd konden worden met lekkere blikjes fris, met en zonder prik, met of zonder suiker. Team Notarissen die een infobord betaalde en onze gasten voorzag van gratis balpennen. Tom Gilissen makelaardij en alle schenkers van foto’s, documenten en andere spullen en de speciale exposanten in het afgelopen jaar. We kregen dit jaar ook veel nieuwe foto's en andere materialen aangeboden waar we heel blij mee zijn. Speciaal willen we in deze Matti's Kringloopwinkel noemen. Als Matti's ogen stralen en hij grijpt achter de toonbank is het museum weer een mooie aanwinst rijker. De iconenschilders Pieter Liket, Nico Tossing en Miets Augustus, viltkunstenares Caty Tossing, kostuumontwerpster Tiel Rekko en Teun Swinkels met zijn prachtige tekeningen.

 

We vergeten in ons dankwoord zeker niet al die bezoekers die als blijk van waardering een bijdrage achter lieten in de pot naast de deur, zonder jullie geen museum.

 

We eindigden dit succesvolle seizoen met een gezellig etentje op Buitengoed Slavante dat ons weer werd aangeboden door Cees en Ingrid van Stiphout.

 

Bovenstaande zaken maken dat we deze winter met veel plezier gaan studeren en werken aan de vijftiende expositie waarop we u vanaf de eerste zondag in mei 2011 weer welkom heten.

 

Het bestuur van Stichting Oud Sint Pieter,

 

Miets Morreau-Magnée.

Sermon Smitshuysen.

John Machiels.

Elly Drees.

 

 

 

 

Bezoekersteller 2010: 8060 bezoekers en 267 honden bezochten ons museum vanaf 25 april 2010 tot en met 7 november 2010. EEN RECORD ! Het aantal pageviews van deze website kwam de laatste 12 maanden uit op 39.656; dit resulteert in een gemiddelde van 3304 per maand. Het aantal hits bedroeg 1.124.207 in de periode november 2009 tot 1 november 2010.

24 oktober 2010: de familie Stel-Hermans bezocht ons museum. Pa en zoontje Jules kwamen tegelijkertijd binnen en werden geteld als de 7000ste bezoeker. Fieke van 13 weken oud was erg in haar nopjes met het boek 'Dao kump de Hermenie', Jules  met een modelbouwpakket van een dinosaurus. Fieke heeft wel het boek terstond in bruikleen gegeven aan Pa. Ma werd natuurlijk vergeten, maar die was en is al heel blij met haar gezinnetje. Foto: Jan Dauphin.

 

Ons Museum was vrijdag 5 november 2010 een thema in de nieuwsuitzending van

TV | Maastricht.

7 november 2010, de laatste openingsdag van de 14de editie van ons museumseizoen 2010, mochten wij onder het toeziend oog van het wapen van de voormalige Gemeente Sint-Pieter de 8000ste bezoeker ontvangen: Dhr. Jan Huiskens, voorheen van de Mergelweg en lid van de toenmalige Harmonie Sint-Pieter. Jan werd blijgemaakt met het boek 'Dao kump de Hermenie', een wel erg passend cadeau in dit geval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paul van der Steen interviewde onlangs Jo en Miets Morreau, koster Jo Rosier en pastoor Frans Delahaije ten behoeve van een artikel over St. Pieter voor het cultureel maandblad

Het hele artikel kunt U lezen op:

Zuiderlucht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joep Mans leverde de volgende sfeerbeelden; een wandeling naar de Observant met mooie uitzichten:

John Machiels laat ons meegenieten van de kleurenpracht van de herfst:

 

31 oktober 2010 was het in de educatieve ruimte 'volle bak'. Tiel Rekko maakte met kinderen en ook volwassenen placemats en

allerlei andere dingen en leerde hen met ogenschijnlijk waardeloos materiaal iets moois te maken. Een creatief geproduceerde poortwachter hield de boel in de gaten.

 

Het is binnenkort weer Halloween en op Sint-Pieter zijn dan ook al de eerste heksen gesignaleerd. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd kunnen zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat (waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes of anders lekkers. Ook gaat men steeds vaker naar Halloweenfeesten of activiteiten die zijn georganiseerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

 

In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

 

Met Allerheiligen en Allerzielen kunt U ook eens gaan kijken naar het graf van de kluizenaar en bijzonder mens Antonius Bernardus Wamsteeker op het kerkhof van Sint Pieter. Onze zusterstichting Stichting Grafmonumenten Sint Pieter heeft het grafmonument gerenoveerd - inmiddels alweer de 19de restauratie! - en zijn grafmonument ligt er 'stralend' bij. Heeft U nog een weerbestendig heiligenbeeldje of kerstalfiguur over? Bel dan met de secretaris van Stichting Grafmonumenten Sint Pieter - Breur Henket: 043-3520559. Wij zouden Wamsteeker nog graag plezieren met het plaatsen van zijn geliefde devotionalia op het graf!

 

En de eerste aanwinst staat er al (29 oktober 2010)! Wonderbaarlijk ..., die Miets toch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43 heksenkinderen en 46 heksencoaches werden opgeleid tijdens de Lichtenbergse Heksendag. De eerste heksencoachprenten dwarrelen op de mat bij uw webmaster:

 

 

Filmpje. Klik op mij !

Met dank aan J. Dauphin, G. Deneke, J. Fijnaut en J. Morreau voor de fotobijdragen.

HEKSENHEISA op 26 september 2010. De Ingele en hun mascotte komen ons assisteren. Zij steken een duim omhoog als teken dat ze klaar staan om te helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Ook een museum raakt vol! Daarom zijn talrijke activiteiten van 2010 en eerder naar het archief verplaatst. Uw webmaster Breur Henket.

 


 

 

© Alle tekst en afbeeldingen zijn eigendom van Stg. Oud Sint Pieter. Zonder schriftelijke toestemming van Stg. Oud Sint Pieter is het niet toegestaan enig materiaal van deze website te gebruiken.

 

Webmaster en webdesign Breur Henket P.C.H. © 2005/2010