Stichting Oud Sint Pieter  www.oudsintpieter.com

  Het Sint-Pieters Museum op de Lichtenberg - huis van geschiedenis en verhalen

 

 

18de editie 2014

 

Openingstijden museum 2014

27 april 2014 start 18de editie. Geopend tot 3 november 2014.

Openingstijd: elke zondagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur.

 

Tweede pinksterdag 9 juni: niet geopend.

Op zon- en feestdagen is het museum gratis toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Op andere dagen is - enkel op afspraak - bezoek mogelijk voor groepen van minimaal 15 personen; hiervoor geldt een tarief van € 2,50 per persoon.

Een telefonische afspraak kan worden gemaakt op telefoonnr. 043-3250974; b.g.g. 043-3215008.

Correspondentieadres: Lage Kanaaldijk 80, 6212 AJ Maastricht. E-mail: infostichtingoudsintpieter@gmail.com

Bereikbaarheid

 

De in een natuurgebied gelegen hoeve Lichtenberg is alleen te voet of per fiets bereikbaar. Geparkeerd kan worden bij de voormalige parkeerplaatsen aan de Lage Kanaaldijk bij de ENCI en bij Slavante. Vanaf de parkeerplaats op het plateau voert een wandelweg (circa 20 minuten) via de Luikerweg en de Lichtenbergweg naar hoeve Lichtenberg. Vanaf de parkeerplaats bij de ENCI is de Lichtenbergweg

(in ongeveer 15 minuten) bereikbaar via de grote trap bij het “Buitengoed Slavante” (het Koninginnevoetpad). Op de ANWB-borden wordt Sint-Pieter aangegeven als “wijk 12”.

Google maps: Lichtenbergweg Maastricht - Google Maps.

Openingstijden bakhuis

 

Tegenover hoeve Lichtenberg ligt een bakhuis van het type zoals dit gebruikelijk was bij grote Limburgse boerderijen. Het vervallen bakhuis werd in 1987 gerestaureerd en op 5 september van dat jaar in gebruik genomen, samen met de gerenoveerde uitzichttoren.
In het bakhuis worden door bakker Paul en zijn medewerkers bakdemonstraties gegeven. In een met hout gestookte oven worden op traditionele wijze vlaaien, wafels en allerlei andere producten gebakken.
Kinderen mogen zelf een broodje bakken.
Openingstijden: 27-04, 25-05, 29-06, 27-07, 31-08, 28-09, 26-10 en 02-11 (iedere laatste zondag van de maand) van 11:00 tot 16: 00 uur.

Info wandelingen en rondleidingen

Buiten de reguliere openingstijden bestaat de mogelijkheid tot het geven van rondwandelingen en rondleidingen in het museum voor groepen.
Kosten 2.50 euro p.p met een minimum aantal van 15 personen. Indien er minder personen deelnemen dan dient betaald te worden 15 personen.
Informatie en aanvragen via
infostichtingoudsintpieter@gmail.com


 

Naast de vaste expositie over het Sint Pieterse gebied, een boeiende wisselexpositie vol foto's en verhalen waarin diverse historische gebeurtenissen worden herdacht:

  • 100 jaar geleden: het begin van Wereldoorlog I.

  • 75 jaar geleden: de opening van de Kerk van Sint Pieter beneden.

  • 70 jaar geleden: Zuid-Limburg bevrijd van de Duitse bezetting.

  • 60 jaar geleden: heropening van de Kerk op de Berg.

 

Bezoekersteller:

vanaf 27 april 2014 mochten wij 4485 perrsonen en 158 honden in ons museum verwelkomen.

In de dependance van het fort ontvingen wij 137 personen en 3 honden.

 

 

Kerst 2014

Wij zijn er klaar voor. U ook? Foto's: Joep Mans.

 

Vleermuizen

 

"Vleermuizen" was de activiteit voor de jeugd op onze laatste openingsdag van het seizoen.

Ger Beckers, vleermuisspecialist, maakte niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders enthousiast voor deze bijzondere zoogdieren. Een extraatje voor de bezoekers was een bezoek aan de groeves Zonneberg waar al heel wat vleermuizen gespot werden. Foto’s: Ine Hettinga.

 

 

Een beeldverslag:

Zie ook: http://vimeo.com/108792942. WeekendLui week 42 / 2014 from RTV Maastricht.

Leer Toveren met  Maastrichtse Heksen- en Tovertrainers

Fort Sint Pieter voor één dag Fort ‘Sodemieter’

Natuurmonumenten organiseert op zondag 12 oktober 2014 wederom de Wilde Buitendag “Leer toveren” op de Maastrichtse Sint Pietersberg. De start van deze betoverend leuke activiteit vindt plaats vanaf de parkeerplaats voor het Fort Sint Pieter, dat voor die dag in Fort “Sodemieter” wordt omgedoopt. Starten is mogelijk tussen 11.00 uur en 15.00 uur, vanuit je aanmelding vooraf via de website. Na 16.30 uur verdwijnen alle heksen- en tovertrainers weer naar hun geheime plekken. De kosten voor het spectaculaire programma in het Fort zijn voor leden € 6,00 en voor niet leden € 9,00. Volwassenen betalen de helft en toveren volop mee. Vooraf aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Laat je betoveren door de natuur!

Tijdens de Wilde Buiten Dagen van Natuurmonumenten worden jonge heksen en tovenaars tussen de 4 en 12 jaar klaargestoomd voor hun Toverdiploma.

Dwaal met ons mee door het Fort, ga in de geheimzinnige gangen op zoek naar de schuilplaats van heksen- en tovertrainers. Maak hier je magische toverdrankjes, leer vliegen op een bezemsteel, ontmoet de tovervriendjes en verbaas je over je eigen kunsten.

Zo word je stap voor stap een vriendelijke Toverkampioen. Dus ... ben je dol op padden, is 13 je geluksgetal en ben je niet vies van moeraswinden en rattenkeutels? Dat en nog veel meer beleef je tijdens deze Wilde Buitendag van Natuurmonumenten in en rondom het imposante Fort Sint Pieter.

Toverroute

Tijdens de Wilde Buitendag loop je samen een route langs alle activiteiten vol leuke verrassingen. Deze Toverroute is niet akelig of griezelig maar spannend en geheimzinnig. Als je verkleed komt, is het nog leuker om de activiteiten te doen! De schminkheksen zijn er ook weer bij. Kijk voor een overzicht en alle informatie op www.natuurmonumenten.nl/wildebuitendagen

Foto: Naturmonumenten.

Wie, waar en wanneer?

Voor wie is deze spannende dag: jongens en meisjes (4-12 jaar), vriendjes, vriendinnetjes, ouders en grootouders. Zondag 12 oktober ben je dus van harte welkom om dit gezellige feest mee te vieren. Wil je nog eens leren toveren, maar dan in een ander natuurgebied met andere trainers! Kijk dan op:  www.natuurmonumenten.nl/wildebuitendagen

 

 

28 september 2014: bloemweven in de educatieve stal

 

Door het aangename herfstweer zijn nog veel bloemen en grassen te vinden in de natuur.Deze natuurschatten hebben Ine Hettinga geďnspireerd om een 'bloemweefstuk' te ontwerpen. Onder begeleiding van Ine en Nicole van Kan hebben de kinderen een echt natuurkunstwerk gemaakt:

 

 

 

 

Lezing over de 1ste wereldoorlog en de smokkelroutes (2)

 In het buurtcentrum van Sint-Pieter werd op 24 september 2014 een lezing over de Eerste Wereldoorlog en de smokkelroutes gegeven door Jo Morreau en Kevin Amendt. Alle beschikbare plaatsen waren bezet; "volle bak" dus.

Foto's: Jan Dauphin.

 

 

 

Onder begeleiding van Tiel Jansen werd er 31 augustus 2014 heel wat "afgekunstknutseld" in de educatieve stal van ons museum.

 

 

 

 

Ons tijdschrift "Sint-Pieter vroeger en nu" Nr. 20 najaar 2014 is verschenen.

Ga naar: tijdschrift.

 

 

 

 

 

 

 Lezing over de 1ste wereldoorlog en de smokkelroutes

 

 

 

Ed Stevenhagen overleden.

Ed overleed onverwacht zaterdag 2 augustus op 62 jarige leeftijd in zijn woonplaats Zoetermeer.

Ed Stevenhagen was een man die niet tegen onrecht kon en heeft zich jarenlang verzet tegen allerlei soorten onrecht. Ed liet zich nooit uit het veld slaan en ging onvermoeid voort.

Ed droeg onze Stichting een warm hart toe en we deden nooit tevergeefs een beroep op zijn rijke fotoarchief. Ed was bergloper pur sang. Toen hij nog in dienst was bij militaire luchtmacht vloog zijn foto-verkenner maar eens ‘toevallig’ over zijn geliefde Sint-Pietersberg. Wij zullen de bezoekjes van Ed, maar zeker zijn wetenswaardigheden gaan missen.

Ed was o.a. adviseur bij Siemens Nixdorf, Business Analyst bij Nissan en Analyst/Consultant bij Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij werkte voorheen ondermeer bij de Koninklijke Luchtmacht. Zijn laatste berichtje:

"Vandaag is een dag dat er veel gezegd is. 
En dan sta je op een gegeven moment sprakeloos. 
Ik heb daar niets meer aan toe te voegen"

Wij wensen de familie en vrienden van Ed heel veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.


 

 

Eef Smitshuysen overleden.

7 augustus 2014 overleed voormalig piloot Eef Smitshuysen ruim 100 jaar oud te Maastricht.

Zijn levensles voor iedereen was: ‘Relativeer en kijk niet om’.

We wensen Sermon Smitshuysen en zijn familie veel sterkte bij het dragen van dit verlies.        

 

 

 

25 mei 2014: Lentefeest 2.

Kraampjes in de droge gracht van het fort, de originele deur van het fort Sint Pieter in onze caponničre, binnenplaats van hoeve Zonneberg, balie in de caponničre. Foto's: Jan Dauphin. 

 

 

Activiteiten Sint Pietersberg 2014

 

De St. Pieterbergse activiteitenfolder 2014 kunt U hier bekijken en eventueel downloaden.
 

 

Een impressie van de eerste openingsdag 2014

Heel wat kinderen hebben geknutseld met mergel. Het kijken door de microscoop naar allerlei ‘beestjes’ door de jeugd en ook door de ouders viel in goede aarde.

Bovendien waren de weergoden ons goed gezind en was de sfeer prima. Foto's: Nicole Van Kan.

 

 

Oehoes live via webcam

Een van de nesten van de oehoe op de Sint Pietersberg is deze lente live te volgen via een webcam. Natuurmonumenten en de Vogelbescherming hebben bij een van de nesten een camera geplaatst, die 24 uur per dag te volgen is via beleefdelente.nl.

Foto: Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied.
 

 

25 mei 2014: Lentefeest

Op zondag 25 mei vindt op de Sint Pietersberg in Maastricht weer het jaarlijkse Lentefeest plaats. Rondom het fort staan kraampjes met tal van activiteiten voor jong en oud. In het fort zijn rondleidingen en in de caponieres bij het fort zijn er exposities over de gebouwen en bewoners van de Sint-Pietersberg. Museum Oud Sint Pieter in Hoeve Lichtenberg is geopend en ook zijn er, voor de eerste keer, rondleidingen in Hoeve Zonneberg. Je kunt oefenen met pijl en boog bij de handboogschutterij. De organisatie is in handen van Natuurmonumenten, CNME Maastricht en regio, Natuurhistorisch Museum Maastricht, IVN Maastricht, Stichting Oud Sint Pieter,  Stichting Menno van Coehoorn i.s.m. Stichting Maastricht Vestingstad. De activiteiten zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Adres: Luikerweg 80 Maastricht. Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Gratis parkeren. Meer informatie vindt u op www.natuurmonumenten.nl/agenda, of T. (045) 563 03 55.

Lente markt

In de droge gracht van het fort staan die middag allerlei kraampjes en zijn er verschillende activiteiten te doen voor jong en ouder. Bij de kraam van het Natuurhistorisch Museum kun je bijvoorbeeld kleine fossielen zoeken en met een microscoop bekijken, Bij de kraam van imkerij de Blije Bij kun je zelf honing tappen.

Hoeve Zonneberg

Uitsluitend op zondagmiddag 25 mei is het mogelijk een bezoek te brengen aan Hoeve Zonneberg. Op dit moment tijdelijk bewoond, maar een unieke kans om deze prachtige boerderij uit 1873 te bezoeken. Gidsen leiden je rond in dit gebouw waar de tijd heeft stil gestaan. De gratis rondleidingen zijn om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk vanwege de verwachte drukte. Aanmelden op www.natuurmonumenten.nl/agenda

Geschiedenis herleeft

Stichting Oud Sint Pieter exposeert in de caponiere bij het fort. Met oude foto’s van gebouwen op en rond de Sint-Pietersberg en haar bewoners. Stichting Menno van Coehoorn in co productie met Stichting Maastricht Vestingstad exposeert een bijzondere collectie tekeningen van de Maastrichtse vestingwerken, gemaakt door Jan Nicolaas Brabant (1806-1886).  Kom de geschiedenis proeven en luister naar de verhalen van de vrijwilligers.

Rondleidingen fort

Fort Sint Pieter uit 1702 staat op dit moment in de steigers: de laatste fase van de restauratie van het fort en van de put voor het fort is in volle gang. De rondleidingen die VVV Maastricht gidsen geven gaan 25 mei gewoon door: om 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Vooraf reserveren via www.maastrichtunderground.nl De rondleidingen zijn tegen betaling van de gewone kosten.

Oefen met pijl en boog

Tijdens het Lentefeest kun je jouw talent beproeven met pijl en boog. De oudste schutterij van Maastricht, de Koninklijke Sociëteit van Handboogschutters Sint Sebastiaan 1408, gelegen voor het fort Sint Pieter, geeft je de mogelijkheid zelf de boog ter hand te nemen. De ervaren schutters helpen je graag op dit mooiste plekje van de stad.  

Over Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 735.000 leden en donateurs en 150.000 kinderen die lid zijn van OERRR, met een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert de organisatie natuurgebieden in Nederland. Dat zijn er inmiddels 355 met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 100.000 hectare. Zo houdt Natuurmonumenten Nederland open en groen, en kan iedere Nederlander genieten van de natuur. In de gebieden van Natuurmonumenten staan zo’n 3200 bouwwerken, waarvan Natuurmonumenten er 1700 beschermt en onderhoudt. 500 bouwwerken bezitten een monumentale status.

 

 

2 en 3 mei 2014: Culturele Wandeling

 

 

Inmiddels wordt er geschuierd, gepoetst en opgewreven. Onze vrijwilligers zijn bezig met wat huishoudelijke taken om u netjes te kunnen ontvangen in ons museum op 27 april a.s.

 

 

Lezing door Sjuup Rekko | Buurtcentrum Sint-Pieter | 23 april 2014

Foto's lezing: Jan Dauphin.

 

 

 

 

Ons tijdschrift "Sint-Pieter vroeger en nu" Nr. 19 voorjaar 2014 is verschenen.

Ga naar: tijdschrift.

 

 

 

 

 

Bouw spectaculaire trap bij ENCI

Tussen de oude Luikerweg en de ENCI-groeve in Maastricht wordt dit jaar gestart met bouw van een circa 40 meter hoge trap. Het voorlopig ontwerp is klaar. De trap zal eerst vrij steil omlaag gaan, dan schuin omlaag langs de mergelwand en vervolgens kom je in de ondergrondse mergelgangen. Van daaruit loop je via een groen talud de groeve in.  

Mijlpaal
De trap is een mijlpaal in de transformatie van het ENCI-gebied. Op korte termijn zal een besluit worden genomen over het definitieve ontwerp. De Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied wil dit jaar van start gaan met de bouw. De trap, die in de loop van 2015 gereed moet zijn, is een onderdeel van de uitvoering van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied. Het is opnieuw een manier om de groeve beter toegankelijk te maken. Opdrachtgever voor de bouw is de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied. De coördinatie is in handen van Natuurmonumenten, toekomstig eigenaar van de  groeve.

 

Historische route Maastricht – Luik
Doel van de trap is om de historische route Maastricht – Luik , via de overgangszone in ere te herstellen. Recreanten kunnen vanaf de oude Luikerweg bovenop de Sint-Pietersberg in Maastricht vanaf een mooi vormgegeven uitzichtplatform genieten van een spectaculair uitzicht op de groeve.  Vervolgens dalen ze 40 meter af naar de groeve.  Om de veiligheid van wandelaars te waarborgen, zal de daadwerkelijke doorsteek richting België via de overgangszone pas plaatsvinden wanneer de mergelwinning door ENCI is beëindigd. Tot die tijd kunnen bezoekers na afdaling van de trap wel de natuurzwemplas bereiken en wandelen langs de kalkgraslanden aan de noordzijde van de ENCI-groeve.

RESTORE partners bezoeken diverse groeves en winningsgebieden in Zuid-Limburg
In aanwezigheid van de internationale RESTORE partners (red: zie kader) en diverse andere genodigden hebben Nigel Symes van RSPB (Engelse natuurorganisatie en lead partner RESTORE), Günther Gach, Directeur ENCI Maastricht, Christ Rijnen, Regiodirecteur Natuurmonumenten Noord-Brabant en Limburg, Gerdo van Grootheest, Wethouder van de Gemeente Maastricht en Coen van der Gugten van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied op woensdag 29 januari in het infocentrum ENCI-gebied het bouwbord onthuld van de trap en uitzichtplatform tussen de oude Luikerweg en de ENCI-groeve. Het bord prijkt op het buitenterras van het Infocentrum ENCI-gebied (ofwel Châlet D’n Observant). In totaal waren zo’n 65 personen bij de bijeenkomst aanwezig.

 


Günther Gach, Directeur ENCI Maastricht, Christ Rijnen, Regiodirecteur van Natuurmonumenten voor Noord-Brabant en Limburg, Gerdo van Grootheest, Wethouder Gemeente Maastricht, Coen van der Gugten van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied en Nigel Symes van RSPB, de Lead Partner van RESTORE (red: RSPB staat voor Royal Society for the Protection of Birds) onthullen het bord.

Bouw trap mede mogelijk gemaakt door diverse partners  

 

  


De Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied kan voor de realisatie van het project rekenen op financiële steun van het RESTORE-project. Dit project wordt op zijn beurt gefinancierd door de Europese Unie via het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds via het Interreg IVB/NWE programma. Verder leveren alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied een bijdrage. Dat zijn ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend.

Eerste impressies van de trap met uitzichtplatform

Zicht op de groeve vanaf het toekomstige uitzichtplatform. Eerste impressie van de trap: aankomst in de groeve. Zicht vanaf het grottenstel beneden.

 

RESTORE partners bezoeken Limburg


RESTORE is een samenwerking tussen overheden, natuurorganisaties en groeve-exploitanten uit Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië om kennis te delen en ‘beste praktijken’ te promoten op het gebied van herbestemming en (her)inrichting van groeves in Noordwest Europa. In het kader van dit partnership/project bezoekt een internationaal gezelschap van 28 t/m 30 januari diverse groeves en winningsgebieden in Zuid-Limburg, waaronder de ENCI-groeve, de Grensmaas, de Sibelco-groeve in Heerlen en de twee kalkgroeves op de Kunderberg.

Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied 2. 9 januari 2014.

 

 

In memoriam Rob Kamps.

Gisteren 11 januari 2014 ontvingen wij het droeve bericht dat onze vrijwilliger Rob Kamps plotseling was overleden. Rob werd 57 jaar oud. De crematie van Rob vindt plaats op woensdag 15 januari 2014 om 14.00 uur bij crematorium Walpot te Eijsden.

Rob was vooral iemand met een passie voor en wellicht heimwee naar het verleden. Hij was schrijver, vertaler en onderzoeker. Rob studeerde Engels in Amsterdam en woonde daar ruim zestien jaar voordat hij terugkeerde naar Maastricht. Zijn interesse gebied was zeer groot: van Titanic tot de de kleinste schroef van de sluizen van "de Knaar". Sinds zijn 16de reisde hij de wereld over om mensen te spreken en materiaal te verzamelen over de bekendste scheepsramp aller tijden. Rob was auteur en mede auteur van diverse boeken en artikelen. Verder was Rob redacteur voor Zicht op Maastricht. Trots was Rob op de realisatie van het fotoboek: Het Kanaal van Luik naar Maastricht - een vergeten vaarweg. Samen met Wil Lem realiseerde Rob zo een van zijn dromen. Rob was bijna elke zondag een trouwe gids voor veel bezoekers van het Sint-Pieters museum op de Lichtenberg. Als bestuurslid van Stichting Grafmonumenten Sint-Pieter droeg Rob letterlijk en figuurlijk zijn steentje bij. Zijn liefde voor dieren stond buiten kijf. Een aai van Rob was een vanzelfsprekendheid voor zijn huisdieren en die van anderen.

Dank je wel Rob voor al je werk en behulpzaamheid. Rust nu maar in vrede.

Verder wensen wij de familie en anderen welke Rob dierbaar waren veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Meer kunnen jullie lezen op: http://www.grafmonumentensintpieter.nl/Kamps/Titanic.htm.